Wysokokaloryczne przekąski a pandemia. Eksperci sprawdzili jak COVID-19 wpłynął na dietę

Z najnowszych badań wynika, że podczas pandemii koronawirusa wzrosło spożycie tzw. śmieciowego jedzenia, w tym słodkich i słonych przekąsek. Badacze z Wielkiej Brytanii apelują, że może to spowodować konieczność kontrolowania masy ciała u znacznie większej ilości osób.
W maju i czerwcu Brytyjczycy i Australijczycy wypełnili 588 ankiet żywieniowych, które następnie zostały przeanalizowane przez dr Nicolę Buckland z University of Sheffield w Wielkiej Brytanii. Celem badania było sprawdzenie zmian w nawykach żywieniowych, jakie mogła spowodować pandemia koronawirusa.
Uczestnicy udzielili odpowiedzi na pytania dotyczące tego, czy spożycie przez nich kalorycznych przekąsek (np. czekolady, ciasta, lodów, pizzy) zmieniło się podczas lockdownu. Produkty te ludzie zwykle opisują jako trudne do oparcia się im i kontrolowania. Uczestnicy wypełnili też kwestionariusze, które mierzyły indywidualne style żywieniowe.
Zgodnie z wynikami, u 53 proc. respondentów zwiększyło się spożycie różnych przekąsek. Natomiast u 26 proc. zmniejszyło się ich spożywanie. Jeden na pięciu badanych nie zgłosił żadnych zmian w diecie. Badanie wykazało zbliżone zmiany w stylach żywieniowych zarówno w Wielkiej Brytanii jak i Australii.
- Kiedy przyjrzeliśmy się stylom żywieniowym badanych, stwierdziliśmy, że uczestnicy, którzy uzyskali niskie wyniki w zakresie zdolności do kontrolowania głodu, częściej zgłaszali zwiększone spożycie przekąsek - powiedzieli badacze.
Zwiększony apetyt i stres
W przypadku 124 respondentów zauważone zostały zmiany w przyjmowaniu pokarmów i stylu jedzenia, jak i postrzegany poziom stresu.
- Większe spożycie przekąsek wiązało się z wyższym poziomem odczuwanego stresu, co wskazuje, że ci, którzy doświadczyli wyższego poziomu stresu, zgłaszali większy wzrost spożycia słodkich i słonych przekąsek - zaznaczyła Eva Kemps, profesor z Flinders University w Australii.
- Ponadto, w obu krajach uczestnicy z tzw. niską kontrolą głodu zgłaszali zwiększone spożycie przekąsek - dodała.
Wyniki badań pokazują, że dla niektórych osób, zwłaszcza tych, które mają trudności z kontrolowaniem głodu, wprowadzenie lockdownu z powodu pandemii COVID-19 było ryzykownym okresem dla zwiększonego spożycia żywności.
Polecamy Sejm na Żywo
Wiadomości
Siedlisko zwyrodnialców nie istnieje. Zlikwidowano jedną z największych platform pedofilskich na świecie
Ziobro reaguje na słowa prezesa NRA. "Niech Pan wraca tam, gdzie razem z Giertychem tkwi Pan od dawna i to po same uszy"
Przemysław Czarnek: to, jak traktuje się ludzi, to jest sadyzm. Po zmianie władzy, Giertycha znajdziemy nawet we Włoszech
Prof. Cenckiewicz: kontrwywiad ABW pozyskał realne dowody na ruską ingerencję w proces wyborczy w roku 2023
Najnowsze

Przemysław Czarnek: to, jak traktuje się ludzi, to jest sadyzm. Po zmianie władzy, Giertycha znajdziemy nawet we Włoszech

Kard. Bergoglio po śmierci Jana Pawła II: był spójny, nigdy nie uchylał się od odpowiedzialności

Żarty się skończyły? OKO.press teatralnie zamyka portal na jeden dzień

Prof. Cenckiewicz: kontrwywiad ABW pozyskał realne dowody na ruską ingerencję w proces wyborczy w roku 2023

Wipler o wpisie Tuska o "cyberataku": została zhakowana skrzynka ważnego działacza PO, będzie afera

Siedlisko zwyrodnialców nie istnieje. Zlikwidowano jedną z największych platform pedofilskich na świecie

Ziobro reaguje na słowa prezesa NRA. "Niech Pan wraca tam, gdzie razem z Giertychem tkwi Pan od dawna i to po same uszy"