Przejdź do treści
Wysokokaloryczne przekąski a pandemia. Eksperci sprawdzili jak COVID-19 wpłynął na dietę
Fot. pixabay/Engin_Akyurt

Z najnowszych badań wynika, że podczas pandemii koronawirusa wzrosło spożycie tzw. śmieciowego jedzenia, w tym słodkich i słonych przekąsek. Badacze z Wielkiej Brytanii apelują, że może to spowodować konieczność kontrolowania masy ciała u znacznie większej ilości osób.

W maju i czerwcu Brytyjczycy i Australijczycy wypełnili 588 ankiet żywieniowych, które następnie zostały przeanalizowane przez dr Nicolę Buckland z University of Sheffield w Wielkiej Brytanii. Celem badania było sprawdzenie zmian w nawykach żywieniowych, jakie mogła spowodować pandemia koronawirusa.

Uczestnicy udzielili odpowiedzi na pytania dotyczące tego, czy spożycie przez nich kalorycznych przekąsek (np. czekolady, ciasta, lodów, pizzy) zmieniło się podczas lockdownu. Produkty te ludzie zwykle opisują jako trudne do oparcia się im i kontrolowania. Uczestnicy wypełnili też kwestionariusze, które mierzyły indywidualne style żywieniowe.

Zgodnie z wynikami, u 53 proc. respondentów zwiększyło się spożycie różnych przekąsek. Natomiast u 26 proc. zmniejszyło się ich spożywanie. Jeden na pięciu badanych nie zgłosił żadnych zmian w diecie. Badanie wykazało zbliżone zmiany w stylach żywieniowych zarówno w Wielkiej Brytanii jak i Australii.

- Kiedy przyjrzeliśmy się stylom żywieniowym badanych, stwierdziliśmy, że uczestnicy, którzy uzyskali niskie wyniki w zakresie zdolności do kontrolowania głodu, częściej zgłaszali zwiększone spożycie przekąsek - powiedzieli badacze.

Zwiększony apetyt i stres

W przypadku 124 respondentów zauważone zostały zmiany w przyjmowaniu pokarmów i stylu jedzenia, jak i postrzegany poziom stresu.

- Większe spożycie przekąsek wiązało się z wyższym poziomem odczuwanego stresu, co wskazuje, że ci, którzy doświadczyli wyższego poziomu stresu, zgłaszali większy wzrost spożycia słodkich i słonych przekąsek - zaznaczyła Eva Kemps, profesor z Flinders University w Australii.

- Ponadto, w obu krajach uczestnicy z tzw. niską kontrolą głodu zgłaszali zwiększone spożycie przekąsek - dodała.

Wyniki badań pokazują, że dla niektórych osób, zwłaszcza tych, które mają trudności z kontrolowaniem głodu, wprowadzenie lockdownu z powodu pandemii COVID-19 było ryzykownym okresem dla zwiększonego spożycia żywności.

naukawpolsce

Wiadomości

Z kraju wydalono przewodniczącego katolickiego episkopatu

Nakazał masową produkcję dronów kamikadze. Uderzą na Ukrainę?

Sutyrk zwolniony za poręczeniem. Prokuratura stawia zarzuty

Trump spotkał się z zagranicznym przywódcą. Nieprzypadkowy wybór

Chaos w nowozelandzkim parlamencie. Podarła ustawę i zatańczyła

Reżim kubański więzi nieletnich. Uznał ich za opozycjonistów

Pierwsza duża gospodarka, która odeszła od węgla

Nowy minister od zdrowia w USA. Antyszczepionkowiec

Gwiazda NBA do Demokratów: "Przegraliście. Siedźcie cicho!"

Aktorka martwi się o Amerykanów, którzy „nie mają możliwości ucieczki"

Kurski: jednego dnia Sutryk popiera Trzaskowskiego, drugiego przychodzi po niego CBA. To sprawka Tuska.

Gembicka: Tusk pręży muskuły i mówi, że nie wpuści migrantów, a za plecami Polaków zgadza się na wszystko

Ujawniamy! To im Sutryk zafundował studia. ZOBACZ!

Nitras wzywa imienia Jezus na wieść o zatrzymaniu Sutryka

Mocny komentarz Obajtka ws. wyników Orlenu: to niszczenie naszego narodowego koncernu

Najnowsze

Z kraju wydalono przewodniczącego katolickiego episkopatu

Chaos w nowozelandzkim parlamencie. Podarła ustawę i zatańczyła

Reżim kubański więzi nieletnich. Uznał ich za opozycjonistów

Pierwsza duża gospodarka, która odeszła od węgla

Nowy minister od zdrowia w USA. Antyszczepionkowiec

Nakazał masową produkcję dronów kamikadze. Uderzą na Ukrainę?

Sutyrk zwolniony za poręczeniem. Prokuratura stawia zarzuty

Trump spotkał się z zagranicznym przywódcą. Nieprzypadkowy wybór