Zbiorów z zalanych pól nie można wykorzystywać w żywieniu zwierząt i ludzi. Mogą być zanieczyszczone przez grzyby tworzące mykotoksyny - wskazało Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi w opublikowanych zaleceniach dla rolników na terenach popowodziowych.
Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi (MRiRW) przekazało wytyczne dotyczące działań jakie należy podjąć po ustąpieniu wód powodziowych. Zalecenia dotyczą upraw polowych oraz trwałych użytków zielonych.
Resort wskazał, że po ustąpieniu wód powodziowych należy przeprowadzić oględziny terenu i roślin, zwracając szczególną uwagę na rodzaj naniesionych materiałów (osady, namuły, odpady itd.) oraz objawy chorobowe. Podejrzenia skażenia gleb środkami chemicznymi należy zgłosić do właściwego Ośrodka Doradztwa Rolniczego. Z Ośrodkami Doradztwa Rolniczego (ODR) można się kontaktować również w przypadku innych pytań dotyczących spraw popowodziowych.
"Na polach, z których nie zebrano roślin, jeśli będzie możliwy wjazd na pole, należy najpierw wykonać zbiór, a następnie zaorać pola. Na polach, gdzie nie została zebrana kukurydza, trzeba kukurydzę zebrać, a następnie zutylizować. Na podtopionych (zalanych) polach z roślinami okopowymi (ziemniakami, burakami, warzywami okopowymi) rośliny należy zebrać, a następnie zutylizować" - podkreśliło ministerstwo.
MRiRW ostrzegło, że zbiory z zalanych (podtopionych) upraw (pól) nie mogą być wykorzystane zarówno w żywieniu zwierząt, jak i ludzi, między innymi z powodu zanieczyszczenia plonów przez grzyby, które mogą tworzyć toksyczne mykotoksyny. "Plony z zalanych i podtopionych pól należy zutylizować, najlepiej w biogazowniach" - poinformowało ministerstwo.
Resort stwierdził, że na pastwiskach położonych w wyższych partiach terenu, zwłaszcza na zboczach, gdzie stagnowanie wody było znacznie krótsze i bez wyraźnych symptomów zanieczyszczeń, po trzech tygodniach (tj. po trzech opadach deszczu) można kontynuować wypas zwierząt. Na terenach płaskich oraz zastoiskowych należy zrezygnować z wypasu w bieżącym roku.
Źródło: PAP