Smaki Lasu. Świeżonka z dzika z pieczonymi ziemniakami [wideo]
W tym odcinku programu „Smaki Lasu” znajdujemy się w najbardziej zalesionym regionie w Polsce -województwie lubuskim. Wśród niezwykłych walorów przyrodniczych Parku „Łuk Mużakowa” - pierwszego Geoparku w Polsce Karol przygotował dla Państwa Świeżonkę z dzika z pieczonymi ziemniakami.
„Łuk Mużakowa” jest pierwszym w Polsce Geoparkiem Europejskim. Znajduje się na pograniczu polsko-niemieckim. Ze względu na swoją wielkość, kształt oraz unikatowe walory przyrodnicze i geologiczne polska część parku w 2004 roku została wpisana na listę światowego dziedzictwa UNESCO. Drzewostanem dominującym jest tutaj królowa drzew, czyli sosna.
Krajobraz Parku charakteryzuje zróżnicowane środowisko przyrodnicze. Jest to wynik zarówno zachodzących tu naturalnych procesów przyrodniczych, jak i działalności człowieka, związanej głównie z funkcjonującą w tym miejscu przez wiele lat odkrywkową kopalnią węgla brunatnego. Na obszarze Geopraku występuje blisko 100 zbiorników wodnych, powstałych w wyrobiskach węgla. Zbiorniki te charakteryzują się wyjątkowym zabarwieniem wód od turkusowego i niebieskiego po czerwony i brunatny.
Na terenie „Łuku Mużakowa” znajduje się wiele atrakcji turystycznych, m.in. pozostałości po działalności górniczej. Spacerując, możemy natrafić na wieżę widokową, która swoją budową przypomina szyb górniczy. Z jej szczytu podziwiać możemy niezwykły krajobraz Parku.
Na terenie geoparku isteniej również zrealizowana przez Nadleśnictwo Lipinki leśna ścieżka geoturystyczna „Dawna Kopalnia Babina”. Jej szlakiem możemy wyruszyć na spacer, poznając przy tym wiele historii związanych z regionem, a także odkryć tajemnice natury.
Świeżonka z dzika z pieczonymi ziemniakami
SKŁADNIKI:
- 0,5 kg mięsa z dzika
- 0,5 kg ziemniaków
- 1 cebula czerwona
- 1 cebula biała
- 3 ząbki czosnku
- 200 g kurek
- Mieszanka ziół DOBRE Z LASU (tymianek, rozmaryn, mięta, papryka)
- Sol, pieprz
- Olej
- Natka pietruszki
- Koperek
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Mięso z dzika kroimy w dużą kostkę. Czerwoną cebulę kroimy w piórka i siekamy drobno trzy ząbki czosnku. Na mocno rozgrzaną patelnię wrzucamy pokrojone warzywa i kurki w całości, po chwili dodajemy mięso. Jak wszystkie składniki się lekko podsmażą, dodajemy leśną przyprawę z ostrą papryką, sól oraz pieprz.
Ziemniaki obieramy i kroimy w łódeczki. Wrzucamy na głęboki, mocno rozgrzany olej. Smażymy do momentu zarumienienia.
Wszystkie składniki wykładamy na talerz i dekorujemy świeżą białą cebulką, natką pietruszki oraz koperkiem. SMACZNEGO!
Polecamy Nasze Programy
Wiadomości
Najnowsze
Szczerba składa życzneia. Ludzie przypominają politykowi KO wspieranie migrantów i pytają: „Takich jak w Niemczech?”