Przejdź do treści

Smaki Lasu. Roladki z sarny z kiszonym czosnkiem niedźwiedzim, musztardą i miodem [wideo]

Źródło: Telewizja Republika

Ośrodek Kultury Leśnej w Gołuchowie jest to niezwykły obiekt Lasów Państwowych zajmujący się ochroną dziedzictwa leśnego. Zajmuje on powierzchnię około 200 ha, a w jego skład wchodzi Park-arboretum na terenie, którego znajdują się liczne zabytkowe obiekty. W tym odcinku programu „Smaki Lasu” przygotowaliśmy dla Państwa roladki z sarny z kiszonym czosnkiem niedźwiedzim, musztardą i miodem. Zapraszamy do obejrzenia!

Ośrodek kultury leśnej jest ośrodkiem o znaczeniu krajowym, zajmuje się ochroną dziedzictwa lasów, czyli m.in. ochroną techniki leśnej, wszelkiego rodzaju materiałów i dokumentów. Jest to również miejsce będące dziedzictwem polskim. Ośrodek funkcjonuje na terenie dziewiętnastowiecznego zespołu zamkowo-parkowego, w którego skład wchodzą liczne obiekty zabytkowe, takie jak Kasa – siedziba administracji OKL, Oficyna, Dybul oraz budynki podworskie, które stanowią kompleks wystawienniczo-edukacyjny.

Usunięto obraz.

Ośrodek prowadzi wszechstronną działalność edukacyjną, jest to również centrum kultury leśników z całej Polski. Na miejscu znajduje się baza noclegowa, z której chętnie korzystają zielone szkoły. Uczestnicy mogą skorzystać z wielu atrakcji, m.in. zajęć edukacyjnych, a także zabaw i leśnych gier terenowych. 

Na terenie obiektu znajduje się również osada żubrów, w której żyje 9 osobników tego gatunku, znajdziemy tam również koniki polskie, pawie, a także daniela. 

Zagroda powstała w 1977 roku w celu zachowania żubrów dla potomności, aby nie był to gatunek zagrożony, ponieważ ostatni osobnik wolno żyjący został zastrzelony przez kłusowników 1920 roku i tylko dzięki tym, że pojedyncze egzemplarze były w zwykłych hodowlach, można było to odtworzyć i trzeba było to rozszerzyć. Jest to jedna z niewielu zagród, które są zamknięte. W Polsce mamy 206 żubrów żyjących w zagrodach zamkniętych. Ogólnie w Polsce jest około 2400 żubrów i większość żyje w hodowlach otwartych” – powiedział Wojciech Misiaszek, specjalista działu parkowego Ośrodka Kultury w Gołuchowie. 

Usunięto obraz.

Roladki z sarny z kiszonym czosnkiem niedźwiedzim, musztardą i miodem 

SKŁADNIKI:

  • 300 g udźca z sarny ze sklepu DOBRE Z LASU
  • 100 g wędzonego boczku z dzika ze sklepu DOBRE Z LASU
  • 50 g musztardy miodowo-chrzanowej ze sklepu DOBRE Z LASU
  • 60 g kiszonego czosnku niedźwiedziego ze sklepu DOBRE Z LASU
  • 1 cebula
  • 100 g mąki
  • 100 ml białego wytrawnego wina
  • 3 gałązki tymianku
  • 300 ml rosołu
  • 2 listki laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 100 ml śmietany
  • 1 pęczek kopru
  • Sól, pieprz mielony do smaku
  • 100 g masła klarowanego
  • 1 pęczek natki pietruszki

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Mięso i warzywa myjemy i dokładnie osuszamy. Udziec z sarny czyścimy z wszelkich powięzi i kroimy w plastry po 150 g i dokładnie rozbijamy tłuczkiem do mięsa na grubości ok 3 mm. Mięso przyprawiamy solą i pieprzem, a następnie smarujemy musztardą miodowo-chrzanową ze sklepu DOBRE Z LASU. Wędzony boczek z dzika kroimy w cienkie plastry i układamy na rozbitej roladce posmarowanej musztardą. Cebulę kroimy w drobne piórka i układamy na środku roladek razem z kiszonym czosnkiem niedźwiedzim. Roladki zwijamy bokami do środka, a następnie wzdłuż formując idealną roladkę. Gotową roladkę owijamy nicią lub sznurkiem spożywczym. 

Na patelni lub w rondlu rozpuszczamy połowę klarowanego masła, dodajemy gałązkę tymianku. Roladki obtaczamy w mące, a następnie obsmażamy około 2-3 minuty z każdej strony, aż do uzyskania rumianego koloru.

Rosół z białym winem gotujemy wraz z liściem laurowym, zielem angielskim, pieprzem i tymiankiem. Kiedy wywar się zagotuje, wkładamy do niego nasze roladki i zmniejszamy ogień. Gotujemy do miękkości pod przykryciem ok 60 minut. 

Następnie wywar odparowujemy o połowę i dodajemy śmietanę oraz zasmażkę z mąki i masła. Doprawiamy solą i pieprzem. Koper, macierzankę i natkę pietruszki drobno siekamy. Roladki podawajmy z sosem. Najlepiej smakują obsypane świeżo posiekanymi ziołami. Smacznego!

Telewizja Republika

Wiadomości

Kolejna fabryka ogłasza upadłość. Pracę ma stracić 150 osób!

Takiego wywiadu jeszcze nie było! Karol Nawrocki na Święta!

Szczerba składa życzneia. Ludzie przypominają politykowi KO wspieranie migrantów i pytają: „Takich jak w Niemczech?”

Zatrucie narkotykami przy wigilijnym stole - 14 osób trafiło do szpitala!

Abp Galbas konkretnie o miłości: to nie jest poezja

Sportowcy roku to Caitlin Clark i Shohei Ohtani

Niemcy likwidują rolnictwo w UE. Golińska: Polacy zostali oszukani przez Tuska

Przeszukania klasztoru Dominikanów przez bodnarowców – ostry komentarz Romanowskiego

Bodnarowcy Tuska przeszukali klasztor w Lublinie - szukali Romanowskiego

Wjechał w pieszych - wśród poszkodowanych dzieci

Wstrząsające filmy i zdjęcia z katastrofy samolotu w Kazachstanie

Śmiertelny pożar w budynku mieszkalnym

Alicja Klasik: Olimpijski medal mnie napędza

Kolejny kabel na dnie Bałtyku przerwany

Tragiczny finał połowu bursztynu

Najnowsze

Kolejna fabryka ogłasza upadłość. Pracę ma stracić 150 osób!

Abp Galbas konkretnie o miłości: to nie jest poezja

Sportowcy roku to Caitlin Clark i Shohei Ohtani

Niemcy likwidują rolnictwo w UE. Golińska: Polacy zostali oszukani przez Tuska

Przeszukania klasztoru Dominikanów przez bodnarowców – ostry komentarz Romanowskiego

Takiego wywiadu jeszcze nie było! Karol Nawrocki na Święta!

Szczerba składa życzneia. Ludzie przypominają politykowi KO wspieranie migrantów i pytają: „Takich jak w Niemczech?”

Zatrucie narkotykami przy wigilijnym stole - 14 osób trafiło do szpitala!