Smaki Lasu. Dziki amur z tażina z leśnymi grzybami [wideo]
Tym razem w programie „Smaki Lasu” odwiedziliśmy Polskę Wschodnią, a dokładnie Nadleśnictwo Lubartów. Znajduje się tu Dom myśliwski Stary Tartak, który otaczają przepiękne Lasy Kozłowieckie. W tym odcinku przygotowaliśmy dla Państwa dziki amur z tażina z leśnymi grzybami. Zapraszamy do obejrzenia!
Dom myśliwski Stary Tartak znajduje się w Nadleśnictwie Lubartów, należącej do Regionalnej Dyrekcji Lasów Państwowych w Lublinie. Otaczają do malownicze Lasy Kozłowieckie oraz Kozłowiecki Park Narodowy. Jest to miejsce, w którym Lasy Państwowe pełnią zarówno swoją funkcję gospodarczą, poprzez pozyskiwanie drewna oraz funkcję społeczną, zapraszając i ucząc młodzież oraz pokazując im jak wygląda praca leśnika i jaki las potrafi być piękny.
„Nasz piękny kraj potrzebuje 40 milionów kubików drewna i my dostarczamy ten piękny surowiec odnawialny, ekologiczny bez uszczerbku dla przyrody” – powiedział Andrzej Borowiec, dyrektor Regionalnej Dyrekcji Lasów Państwowych w Lublinie.
Dziki amur z tażina z leśnymi grzybami
SKŁADNIKI:
- Pieczywo ziołowe domowego wypieku
- 300-400 g filetu amura
- 3-4 ząbki czosnku
- Świeży imbir
- 2 szalotki
- Olej z pokrzywy
- 100 g suszonych grzybów DOBRE Z LASU
- 1 cebula dymka
- Pieprz cytrynowy
- Pieprz młotkowany
- Kolendra
- Mieszanka ziół Chmielu Suneli
- Sól kamienna
- Śmietana 18%
- Sok z cytryny
- Ostra papryczka chili
- Kilka listków mięty, bazylii i kopru
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
W tażinie rozgrzewamy olej z pokrzywy. Trzy ząbki czosnku rozgniatamy i drobno siekamy, imbir kroimy w cienkie paseczki, szalotkę drobno siekamy i dodajemy do garnka. Wszystkie składniki lekko podsmażamy. Filet amura kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do garnka. Dodajemy również wcześniej namoczone suszone grzyby.
Cebulę dymkę przecinamy wzdłuż i dodajemy do garnka. Wszystko podlewamy wodą, w której moczyły się suszone grzyby. Całość przyprawiamy pieprzem cytrynowym, pieprzem młotkowanym z kolendrą, odrobiną mieszanki ziół „Chmeli Suneli” oraz solą kamienną. Wszystko dusimy około 15 minut na wolnym ogniu pod przykryciem.
Do śmietany dodajemy sok z cytryny, drobno posiekaną papryczkę chili oraz ząbek czosnku. Sos przyprawiamy odrobiną soli oraz młotkowany pieprz z kolendrą. Dokładnie mieszamy.
Bagietkę bądź chleb przekrajamy na pół, na spód nakładamy nasz sos, listki świeżej mięty oraz bazylii. Na wierzch nakładamy rybę. Smacznego!
Polecamy Nasze Programy
Wiadomości
Najnowsze
Tusk ogląda „Kevina” z wnuczkami. Internauci nie zawodzą: „Tylko nie rzuć kapciem jak Trump pojawi się na ekranie”
Takiego wywiadu jeszcze nie było! Karol Nawrocki na Święta!
Szczerba składa życzneia. Ludzie przypominają politykowi KO wspieranie migrantów i pytają: „Takich jak w Niemczech?”
Zatrucie narkotykami przy wigilijnym stole - 14 osób trafiło do szpitala!
Abp Galbas konkretnie o miłości: to nie jest poezja