Od dawna mówi się o zaletach roślin kapustowatych. Ostatnie badania potwierdziły, że brokuły i inne rośliny z tej grupy obniżają ryzyko wystąpienia chorób nowotworowych.
W skład grupy roślin kapustowatych wchodzą między innymi: brokuł, kalafior, kapusta, brukselka oraz kapusta włoska. Według badaczy z Cancer Center oraz Cancer Research Institute at Beth Israel Deaconess Medical Center przeprowadzone eksperymenty wykazały, że składnik znaleziony w brokułach hamował wzrost guza nowotworowego u zwierząt, a także dezaktywował działanie genu WWP1.
Naukowcy twierdzą, że znaleźli nowy, bardzo ważny czynnik odgrywający kluczową rolę w rozwoju choroby nowotworowej. Wchodzi on w skład roślin kapustowatych, między innymi brokułów i kalafiora.
Doskonale znany oraz ograniczający działanie komórek rakowych gen PTEN jest jednym z najczęściej mutujących genów. Niektóre odziedziczone mutacje PTEN mogą jednak powodować zespoły charakteryzujące się podatnością na raka i wadami rozwojowymi.
Więcej w dzisiejszej „Codziennej”.
Serdecznie polecamy wtorkowe wydanie "Codziennej".
— GP Codziennie (@GPCodziennie) 22 lipca 2019
Więcej jak zwykle na naszej stronie https://t.co/1HYRtWiDJA #GPC pic.twitter.com/Lxh2JKnR3Y
Czytaj także:
Naukowcy biją na alarm: nie dla słodkich napojów! Wyniki badań nie pozostawiają złudzeń