Smak Kresów
Pierogi ruskie znane są głównie na terenie naszych dawnych Kresów, ale robią się popularne także w innych częściach Ukrainy. Myślę, że pierogi ruskie, arcydzieło kuchni kresowej, kiedyś podbiją cały świat. - pisze w kolejnym felietonie dla portalu TV Republika publicysta Klaudiusz Wesołek.
Zanim wybierzesz się na Kresy, możesz już w domu mieć przedsmak tej podróży. Smak Kresów, dosłownie i w przenośni, to pierogi ruskie. Proste ciasto z prostym farszem, składającym się z twarogu i ziemniaków. Proste połączenie prostych składników, stworzyło to kresowe arcydzieło.
Kuchnia kresowa słynie z wielu specyficznych i fantastycznych dań - barszcz ukraiński, kutia, kulebiaki, kołduny, kiszka ziemniaczana, kisiel z owsa itp. ...wszystko mniam mniam ..., ale dla mnie numer jeden to pierogi ruskie. Fantastyczny smak pozornie nieskomplikowanej potrawy. Podejrzewam, że wynaleziono je w jakimś bidnym gospodarstwie na Kresach, gdzie jedyna krowa była zacielona i nie było dość twarogu na pierogi, więc gospodyni "dobawiła" ziemniakami, nie spodziewając się, że z tej biedy wyjdzie tak cudowne arcydzieło sztuki kulinarnej.
Oczywiście to tylko moja wyobraźnia. Faktem jest jednak, że pierogi ruskie to fenomen kresowy, który na Kresach powstał i stał się głównym atutem kresowej kuchni. Kilku moich kolegów z Pomorza, Małopolski itd. a nawet Ukrainiec z Charkowa, po raz pierwszy w życiu, jadło pierogi ruskie w moim domu o kresowych tradycjach. Od pewnego czasu pierogi ruskie podbijają całą Polskę i USA a wkrótce podbiją pewnie cały świat. Jednak, gdy podróżowałem po Ukrainie i Białorusi, popularne były w zachodnich regionach tych państw, ale im dalej na wschód, tym trudniej było je spotkać. Pierogi ruskie nie mają nic wspólnego z Rosją, choć są z nią kojarzone, zwłaszcza w kawałach o ruskich, których nikt nie zamawiał, ale same przyszli. Prawdopodobnie nazwa tych pierogów pochodzi od Rusi Halickiej lub Wołyńskiej.
Pierogi ruskie należy tłumaczyć na angielski jako "Ruthenian dumplins" a nie "Russian dumplins", choć w USA coraz częściej nazwa "dumplins" zastępowana jest po prostu przez "PIEROGI", przez co rozumiane są przede wszystkim pierogi ruskie." KIELBASA and PIEROGI" to jakby amerykańska marka polskiej kuchni i polskiej żywności. Dobra marka.
Gdy we Lwowie poprosimy w barze czy restauracji o pierogi, najprawdopodobniej podadzą nam pierogi ruskie. Natomiast na wschodzie Ukrainy, gdy zamówimy pierogi czy "pyryhy" to możemy się spodziewać, że przyniosą nam pieczone paszteciki. Gotowane pierogi noszą tam nazwę "wareniki". Pierogi ruskie znane są głównie na terenie naszych dawnych Kresów, ale robią się popularne także w innych częściach Ukrainy. Myślę, że pierogi ruskie, arcydzieło kuchni kresowej, kiedyś podbiją cały świat.