Przejdź do treści
Oto naprawdę orzeźwiające napoje na upalne dni! Spróbuj!

W upalne dni poszukujemy ochłody i orzeźwienia. Warto wtedy sięgnąć do przepisów na napoje znajdujące się na naszej regionalnej Liście Produktów Tradycyjnych, choćby na kulis czy winko z chabru. Do ich przygotowania można wykorzystać rośliny rosnące w ogrodzie lub na polu czy łące.

– Zachęcam do skorzystania z tych tradycyjnych przepisów, przywołujących nierzadko smaki dzieciństwa. Niektóre z tych potraw czy napojów możemy przygotować we własnym domu z roślin sezonowych. Produkty, które reprezentują województwo na ministerialnej Liście Produktów Tradycyjnych to część bogatego i wciąż żywego dziedzictwa kulinarnego Kujaw i Pomorza  – mówi marszałek Piotr Całbecki.

Na ogólnopolskiej ministerialnej Liście Produktów Tradycyjnych znajduje się już ponad 80 wyrobów i potraw z naszego regionu. Produkty z Kujawsko-Pomorskiego wpisane na listę tutaj.

 Proponowane przepisy na orzeźwiające i zdrowe napoje z naszej Listy Produktów Tradycyjnych :

Kulis (kwas z czerwonych buraczków), zgłoszony przez Annę Patyk, Koło Gospodyń Wiejskich w Bronisławiu, gmina Dobre (powiat radziejowski):

Składniki:

- korzenie czerwonych buraczków (odmiana o okrągłym kształcie korzeni)

- przegotowana, niezbyt ciepła woda

- chleb razowy –

- czosnek ( ząbek)

WYKONANIE: 

Korzenie czerwonych buraczków (5-6 małych lub 4 większe), pozbawić liści, oczyścić, obrać ze skórki i pokroić w grubsze plastry. Młode korzenie wystarczy dobrze umyć. Naczyniegarnek kamienny dobrze wymyć, aby proces kiszenia zachodził w jak najczystszych warunkach. Pokrojone plastry buraczków ułożyć w kamiennym garnku, włożyć ząbek czosnku, na wierzchu kromkę razowego chleba (najlepiej piętkę – samą skórkę), zalać przegotowaną wodą. Buraczków wkładamy tyle, aby nie wystawały z naczynia. Zalewamy wodą tak, aby buraczki, a także kromka chleba były zalane wodą. Naczynie z zalanymi buraczkami przykryć płócienną, lnianą szmatką. Odstawić w ciepłe miejsce (najlepiej przy ciepłym piecu), aby powstał zakwas. Kisić tak długo (minimum 4 dni) aż powstanie na wierzchu „kożuch” – jest to naturalne podobny powstaje przy kiszeniu ogórków czy kapusty. Zdjąć powstały „kożuch” i wyrzucić kromkę razowego chleba, która była w garnku z buraczkami. Należy pamiętać, aby w porę wyciągnąć chleb, aby nie spleśniał i nie „zepsuł” kulisu. Przed użytkiem przecedzić kwas z buraczków. Buraczki z zakwasu można zalać drugi raz i ponownie zrobić kulis, pamiętając o tym, aby dokładnie umyć kamienny garnek przed następnym kiszeniem.

Winko z chabru, zgłoszone przez Renatę Dzik, Koło Gospodyń Wiejskich w Bronisławiu, gmina Dobre (powiat radziejowski):

Składniki: płatki z kwiatów chabrów bławatków, w pełnym wykwicie, zrywane ręcznie po obeschnięciu rosy – w czasie kwitnienia (kwiecień – wrzesień)

- woda przegotowana

- cukier

Wykonanie: W słoneczny dzień, kiedy kwiaty są w pełnym rozkwicie, (najlepiej po obeschnięciu rosy) zebrać ręcznie, z dala od dróg, kwiatostany chabra bławatka. Nie myć kwiatów, oberwać płatki. Do dużego słoika z bezbarwnego szkła wrzucić 4 szklanki płatków z kwiatostanów chabra bławatka, zasypać 2 szklankami cukru, dolać ok. 1 litra przegotowanej, ostudzonej wody. Słoik zakręcić, odstawić w nasłonecznione miejsce. Codziennie wstrząsać, aż cukier się rozpuści, a płatki puszczą sok. Obserwować, kiedy płatki chabrów zmienią barwę – zbieleją, a płyn uzyska barwę jasnoróżową - przecedzić i zlać powstały płyn do butelki.

 Pozostałe przepisy na tradycyjne potrawy z Kujaw i Pomorza, wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych w materiale Przepisy z tradycjąhttps://kujawsko-pomorskie.pl/biuro-prasowe/informacje-prasowe/31225-przepisy-z-tradycja

 

Telewizja Republika

Wiadomości

Gdzie jest generał? Sławomir Cenckiewicz podał lokalizację

Polska pominięta w podziale unijnych funduszy na obronność

Holland rozczarowana polityką rządu Tuska. Nie może milczeć

Z kraju wydalono przewodniczącego katolickiego episkopatu

Nakazał masową produkcję dronów kamikadze. Uderzą na Ukrainę?

Sutyrk zwolniony za poręczeniem. Prokuratura stawia zarzuty

Trump spotkał się z zagranicznym przywódcą. Nieprzypadkowy wybór

Chaos w nowozelandzkim parlamencie. Podarła ustawę i zatańczyła

Reżim kubański więzi nieletnich. Uznał ich za opozycjonistów

Pierwsza duża gospodarka, która odeszła od węgla

Nowy minister od zdrowia w USA. Antyszczepionkowiec

Gwiazda NBA do Demokratów: "Przegraliście. Siedźcie cicho!"

Aktorka martwi się o Amerykanów, którzy „nie mają możliwości ucieczki"

Kurski: jednego dnia Sutryk popiera Trzaskowskiego, drugiego przychodzi po niego CBA. To sprawka Tuska.

Gembicka: Tusk pręży muskuły i mówi, że nie wpuści migrantów, a za plecami Polaków zgadza się na wszystko

Najnowsze

Gdzie jest generał? Sławomir Cenckiewicz podał lokalizację

Nakazał masową produkcję dronów kamikadze. Uderzą na Ukrainę?

Sutyrk zwolniony za poręczeniem. Prokuratura stawia zarzuty

Trump spotkał się z zagranicznym przywódcą. Nieprzypadkowy wybór

Chaos w nowozelandzkim parlamencie. Podarła ustawę i zatańczyła

Polska pominięta w podziale unijnych funduszy na obronność

Holland rozczarowana polityką rządu Tuska. Nie może milczeć

Z kraju wydalono przewodniczącego katolickiego episkopatu