Tradycja nakazuje, by na wigilijnym stole było ich dokładnie 12. Jakie to potrawy? To oczywiście zależy od indywidualnych upodobań i regionu. Ważne jednak, że potrawy wigilijne mają być postne, ale i sycące. Każda z wigilijnych potraw, łącznie z symbolizującym jedność opłatkiem, ma swoją symbolikę.
Czy trzeba przygotowywać aż 12 potraw wigilijnych? To oczywiście liczba symboliczna, nawiązująca do 12 apostołów. Polska tradycyjna nakazuje, by właśnie tyle dań znalazło się na stole. W wielu domach do liczby tej zalicza się jednak także np. pieczywo czy przyprawy - nie ma więc konieczności przygotowywania aż 12 różnych dań, zwłaszcza jeśli wigilię spędzamy w mniejszym gronie.
Przykładowa lista dań na wieczerzę wigilijną:
Śledź na różne sposoby (np. w sosie śmietanowym, w oleju, pod pierzynką, z rodzynkami)
Karp na różne sposoby (np. smażony, w galarecie, po żydowsku, w sosie miodowym, faszerowany) Kluski z makiem, cukrem i miodem
Ryba po grecku
Sałatka jarzynowa
Jajka z majonezem
Zupa grzybowa
Barszcz z uszkami
Zupa rybna
Kapusta z grochem
Kapusta z grzybami
Kompot z suszonych owoców
Pierogi z kapustą i grzybami
Kutia
Sernik
Makowiec