Przejdź do treści
10:34 Prezes PiS Jarosław Kaczyński z życzeniami na Wielkanoc: nad Polską ciemne chmury, mamy trudny czas; życzę by ten czas się skończył
10:09 Ukraina: Rosja zaatakowała minionej nocy 87 dronami i ośmioma rakietami
09:45 Łódzkie: po śmiertelnym wypadku utrudnienia na A2 w kierunku Poznania
09:18 IMGW ostrzega: w województwie podlaskim burzowo, spadnie do 20 mm deszczu
09:17 PSP: po przejściu burzowego frontu nad wschodnią Polską straż pożarna interweniowała 694 razy. Najwięcej zgłoszeń odnotowano w woj. lubelskim, podkarpackim i mazowieckim
08:07 Tunezja: na wyroki od 13 do 66 lat więzienia skazał sąd przywódców opozycji, biznesmenów i prawników, uznając ich za winnych spiskowania przeciw bezpieczeństwu państwa
Debata Republiki Kolejna debata kandydatów na Prezydenta RP, której organizatorem będzie Telewizji Republika już 9 maja – proszę śledzić naszą antenę, portal i media społecznościowe
Spotkanie 29 kwietnia o godz. 18:00 odbędzie się spotkanie z publicystą TV Republika - Jakubem Maciejewskim. Miejsce: Wojewódzka Biblioteka Publiczna, ul. Ściegiennego 13, Kielce
Republika Uwaga, lokalne muxy nie nadają od 1 kwietnia Republiki. Chcąc oglądać naszą stację trzeba przejść na Mux 8
Republika Solidarni z Republiką! Każda wpłata od Państwa jest dla nas ogromnym wyrazem wsparcia. Wpłaty można dokonać, wykonując przelew: Fundacja Niezależne Media, nr konta: 78 1240 1053 1111 0010 7283 0412, dopisek: Darowizna na wolne media
Radio Republika Zachęcamy do słuchania naszego internetowego Radio Republika na stronie radiotvrepublika.pl
NBP NBP informuje: Narodowy Bank Polski działając niezależnie od nacisków politycznych, zapewnia stabilność cen i wspiera zrównoważony rozwój gospodarki. Niezależność banku centralnego to fundament silnej gospodarki. NBP działa na rzecz dobrobytu Polaków

Stek z Combra Sarny – Smak Lubuskich Lasów na Talerzu

Źródło: Republika

W 41. odcinku programu „Smaki Polski” zabieramy widzów do Słońska, malowniczej miejscowości w województwie lubuskim, położonej zaledwie 12 km od granicy z Niemcami. Słońsk, leżący przy drodze nr 22 łączącej Berlin z Poznaniem, to region, który skrywa prawdziwe skarby natury, zwłaszcza dla miłośników dziczyzny i lokalnych specjałów. Czego można się spodziewać po kuchni tego regionu? O tym opowie Franciszek Jamniuk – właściciel restauracji „Kniejówka” i członek Naczelnej Rady Łowieckiej Polskiego Związku Łowieckiego. Z kolei kucharz Jakub Wolski przyrządzi prawdziwą kulinarną ucztę – soczystego steka z combra sarny, który stanowi prawdziwą ozdobę menu.

Lasy Lubuskie – Kraina pełna smaku i dziczyzny

Słońsk to miejscowość położona w sercu jednego z najbardziej zróżnicowanych pod względem fauny i flory obszarów w Polsce. Otaczające ją lasy stanowią prawdziwy raj dla pasjonatów łowiectwa, a także dla tych, którzy szukają naturalnych i ekologicznych produktów do swojej kuchni.

Las to nie tylko miejsce, gdzie spotkać można dzikie zwierzęta, ale także źródło wyjątkowych smaków, które obecne są na stołach lokalnych restauracji. Lasy Lubuskiego pełne są saren, dzików, lisów i jeleni, które stanowią doskonałe źródło mięsa – idealnego do przygotowywania potraw, które wznoszą kuchnię na wyższy poziom.

Franciszek Jamniuk, właściciel restauracji „Kniejówka”, przyznaje, że właśnie dziczyzna, w tym mięso z sarny, to prawdziwa perła w lokalnej kuchni. „W Słońsku i okolicach mamy dostęp do wyjątkowych składników – dziczyzny, którą możemy przygotować w tradycyjny sposób, ale także dodać nowoczesnego szlifu, tworząc niepowtarzalne dania” – mówi Jamniuk.

Stek z combra sarny – Przepis od Jakuba Wolskiego

Na wyjątkowy przepis na danie, które łączy tradycję z nowoczesnością, zaprasza Jakub Wolski, kucharz, który przyrządzi dla widzów soczystego steka z combra sarny – danie, które idealnie oddaje charakter lasów Lubuskiego.

Stek z combra sarny

Składniki:

  • 2 steki z combra sarny (ok. 250-300 g każdy)
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 gałązki rozmarynu
  • 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka czerwonego wina (opcjonalnie, do deglasowania)
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • 100 ml bulionu (najlepiej dziczyzny lub wołowego)

Przygotowanie:

  1. Przygotowanie mięsa: Steki z combra sarny należy wyjąć z lodówki około 30 minut przed przygotowaniem, aby miały temperaturę pokojową. Następnie delikatnie osuszamy je papierowym ręcznikiem.
  2. Marynowanie: Na talerzu mieszamy oliwę, świeżo mielony pieprz, sól, rozmaryn i posiekany czosnek. Wkładamy do marynaty steki, dobrze obtaczając je w mieszance, i zostawiamy na 15-20 minut.
  3. Smażenie: Na dużej patelni rozgrzewamy masło. Gdy zacznie się pienić, dodajemy steki. Smażymy je na średnim ogniu przez około 3-4 minuty z każdej strony, w zależności od preferencji dotyczącej stopnia wysmażenia (na średnio wysmażony stek około 4-5 minut po każdej stronie).
  4. Deglasowanie: Jeśli chcemy uzyskać dodatkowy smak, po zdjęciu steków z patelni, w tej samej patelni wlewamy czerwone wino (opcjonalnie), ocet balsamiczny i bulion. Mieszamy, żeby zeskrobać przypalone resztki mięsa. Gotujemy przez chwilę, aż sos nieco zgęstnieje.
  5. Podanie: Steki podajemy na ciepłym talerzu, polane sosem z patelni. Idealnym dodatkiem będą sezonowe warzywa, np. pieczone
Republika
Źródło: Republika

Źródło: Republika

Dziękujemy, że przeczytałaś/eś nasz artykuł do końca.

Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google. 

Jesteśmy na Youtube: Bądź z nami na Youtube

Jesteśmy na Facebooku: Bądź z nami na FB

Jesteśmy na platformie X: Bądź z nami na X

Wiadomości

Polityczna burza w Senacie. Michał Kamiński oskarża Kidawę-Błońską

Prawosławny hierarcha krytycznie o świecie: triumf hedonizmu i zysku

Jarosław Kaczyński na Wielkanoc: nad Polską dzisiaj ciemne chmury. Mamy trudny czas i życzę Państwu, by ten czas się skończył

Chiny podbijają Afrykę. Mocno zaznaczają swoją obecność w portach

Uszkodzenia budynków, zalane piwnice. Piątkowa ulewa poczyniła duże szkody

Wielkanoc z sercem. Republika organizuje śniadanie dla potrzebujących

Republika podbija świat Minecrafta. I spełnia życzenia urodzinowe swoich widzów! [WIDEO]

Wielka Sobota: Kościół przypomina o nieusuwalności chrztu

Pekin pomaga Huti. Namierza statki, które stawały się celem ich ataków rakietowych

Prognoza pogody na Wielkanoc: ominie nas zła pogoda, miejscami popada

Rekordy chrztów dorosłych: zaskakujące dane z Kościoła Francji

Animowana wersja "Quo vadis" dziś o godz. 12:45 w Republice. Zapraszamy!

Platforma upada na naszych oczach. Kidawa kroczy przed upadkiem

Wielka Sobota - czas milczenia w Kościele katolickim

Holecka: dziecko jest najwyższą wartością. Mam moralne prawo tak powiedzieć

Najnowsze

Polityczna burza w Senacie. Michał Kamiński oskarża Kidawę-Błońską

Uszkodzenia budynków, zalane piwnice. Piątkowa ulewa poczyniła duże szkody

Wielkanoc z sercem. Republika organizuje śniadanie dla potrzebujących

Republika podbija świat Minecrafta. I spełnia życzenia urodzinowe swoich widzów! [WIDEO]

Wielka Sobota: Kościół przypomina o nieusuwalności chrztu

Prawosławny hierarcha krytycznie o świecie: triumf hedonizmu i zysku

Jarosław Kaczyński na Wielkanoc: nad Polską dzisiaj ciemne chmury. Mamy trudny czas i życzę Państwu, by ten czas się skończył

Chiny podbijają Afrykę. Mocno zaznaczają swoją obecność w portach