Przejdź do treści
10:34 Prezes PiS Jarosław Kaczyński z życzeniami na Wielkanoc: nad Polską ciemne chmury, mamy trudny czas; życzę by ten czas się skończył
10:09 Ukraina: Rosja zaatakowała minionej nocy 87 dronami i ośmioma rakietami
09:45 Łódzkie: po śmiertelnym wypadku utrudnienia na A2 w kierunku Poznania
09:18 IMGW ostrzega: w województwie podlaskim burzowo, spadnie do 20 mm deszczu
09:17 PSP: po przejściu burzowego frontu nad wschodnią Polską straż pożarna interweniowała 694 razy. Najwięcej zgłoszeń odnotowano w woj. lubelskim, podkarpackim i mazowieckim
08:07 Tunezja: na wyroki od 13 do 66 lat więzienia skazał sąd przywódców opozycji, biznesmenów i prawników, uznając ich za winnych spiskowania przeciw bezpieczeństwu państwa
Debata Republiki Kolejna debata kandydatów na Prezydenta RP, której organizatorem będzie Telewizji Republika już 9 maja – proszę śledzić naszą antenę, portal i media społecznościowe
Spotkanie 29 kwietnia o godz. 18:00 odbędzie się spotkanie z publicystą TV Republika - Jakubem Maciejewskim. Miejsce: Wojewódzka Biblioteka Publiczna, ul. Ściegiennego 13, Kielce
Republika Uwaga, lokalne muxy nie nadają od 1 kwietnia Republiki. Chcąc oglądać naszą stację trzeba przejść na Mux 8
Republika Solidarni z Republiką! Każda wpłata od Państwa jest dla nas ogromnym wyrazem wsparcia. Wpłaty można dokonać, wykonując przelew: Fundacja Niezależne Media, nr konta: 78 1240 1053 1111 0010 7283 0412, dopisek: Darowizna na wolne media
Radio Republika Zachęcamy do słuchania naszego internetowego Radio Republika na stronie radiotvrepublika.pl
NBP NBP informuje: Narodowy Bank Polski działając niezależnie od nacisków politycznych, zapewnia stabilność cen i wspiera zrównoważony rozwój gospodarki. Niezależność banku centralnego to fundament silnej gospodarki. NBP działa na rzecz dobrobytu Polaków

Soczysty Tomahawk i Smaki Ujścia Warty

Źródło: Republika

W 42. odcinku programu Smaki Polski zabieramy Was w niezapomnianą podróż do malowniczej okolicy Ujścia Warty, gdzie natura spotyka się z najwyższej jakości kuchnią. To miejsce, pełne niepowtarzalnych krajobrazów i historii, to także prawdziwa mekka dla miłośników dobrej, lokalnej żywności. W tym odcinku będziemy nie tylko podziwiać piękno Parku Narodowego Ujście Warty, ale także odkrywać tajniki hodowli bydła mięsnego na pobliskiej farmie.

Paweł Sobolewski, menedżer restauracji Tomahawk, opowie o tym, dlaczego warto przyjechać do tej malowniczej okolicy i jak lokalne produkty wspaniale komponują się z bogatą tradycją kulinarną regionu. Jako główny punkt programu – nie zabraknie także wyjątkowego przepisu, którym podzieli się kucharz Jakub Wolski. Tym razem na warsztat trafi jedno z najbardziej efektownych i smakowitych dań: soczysty tomahawk.

Ujście Warty – Idealne Połączenie Natury i Smaku

Park Narodowy Ujście Warty, który zachwyca bogactwem flory i fauny, to idealne miejsce, by połączyć wędrówki po dzikich ścieżkach z kulinarną ucztą. Ochrona tej wyjątkowej przyrody pozwala na rozwój wielu lokalnych gospodarstw rolnych, które dostarczają świeże, naturalne produkty, w tym najwyższej jakości mięso. Farma bydła mięsnego, którą odwiedzimy w programie, to jedno z takich miejsc, gdzie zwierzęta hodowane są z najwyższą starannością, a ich mięso charakteryzuje się doskonałą jakością.

Paweł Sobolewski w programie wyjaśnia, dlaczego warto postawić na lokalne, ekologiczne produkty i jak restauracja Tomahawk korzysta z darów tej ziemi, by dostarczać gościom niezapomniane doznania smakowe. Produkty, które pochodzą z okolicznych farm, stanowią podstawę menu, w tym potrawy oparte na wołowinie najwyższej jakości.

Przepis na Soczystego Tomahawka

Danie, które zyskało ogromną popularność dzięki swojej efektowności i niesamowitemu smakowi, to stek tomahawk. Jakub Wolski, kucharz specjalizujący się w przygotowywaniu mięsa, podzieli się z nami przepisem na przygotowanie tego niezwykle soczystego dania, które idealnie pasuje do wędzonych smaków regionu.

Składniki:

  • 2 steki tomahawk (po około 1,5 kg każdy)
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 4 ząbki czosnku (posiekane)
  • 2 gałązki rozmarynu
  • Sól morska
  • Świeżo mielony czarny pieprz
  • Masło (do posmarowania)
  • Zioła do dekoracji (np. tymianek, rozmaryn)

Przygotowanie:

  1. Przygotowanie mięsa: Tomahawk to gruby kawałek mięsa, więc przed jego przyrządzeniem warto go wyjąć z lodówki na około 30 minut przed smażeniem, aby osiągnął temperaturę pokojową. To pomoże równomiernie ugotować mięso.
  2. Marynata: W misce połącz oliwę z oliwek, czosnek, rozmaryn, sól i pieprz. Wetrzyj mieszankę w steki, starając się równomiernie pokryć całą powierzchnię. Odstaw mięso na 15 minut, aby marynata mogła wniknąć w mięso.
  3. Grillowanie: Rozgrzej grill lub patelnię grillową do wysokiej temperatury. Połóż steki na grillu i smaż przez około 4-5 minut z każdej strony, aż uzyskasz pożądany stopień wysmażenia. W trakcie grillowania dodaj kawałek masła na każdy stek, aby dodać mu dodatkowej soczystości i smaku.
  4. Odpoczynek: Po zdjęciu steków z grilla odstaw je na kilka minut, aby odpoczęły. Dzięki temu soki w mięsie równomiernie się rozprowadzą, a stek będzie jeszcze bardziej soczysty.
  5. Podanie: Podawaj steki na talerzu, udekorowane świeżymi ziołami i np. pieczonymi warzywami. Idealnie pasują do nich również ziemniaki w różnych odsłonach, np. puree ziemniaczane lub opiekane ziemniaki.
Republika

W 42 odcinku Smaków Polski będziemy przyglądać się bacznie nie tylko przepięknemu Parkowi Narodowemu w ujściu Warty, ale także odwiedzimy farmę bydła mięsnego w pobliskim gospodarstwie rolnym. Dlaczego warto tu przyjechać i jakich dań skosztować - o tym opowie nam Paweł Sobolewski - menadżer restauracji "Tomahawk", z kolei kucharz Jakub Wolski przyrządzi soczystego tomahawka.

Źródło: Republika

Smak i Pasja w Jednym

Przygotowanie soczystego tomahawka to prawdziwa sztuka, ale dzięki świeżym, lokalnym składnikom oraz pasji do gotowania, efekt końcowy z pewnością zadowoli każdego miłośnika dobrej kuchni. Ujście Warty to nie tylko miejsce pełne naturalnego piękna, ale także przestrzeń, gdzie tradycja i nowoczesność spotykają się na talerzu, tworząc wyjątkowe kulinarne doświadczenie.

Odwiedzając farmy, które dostarczają najlepsze mięso do restauracji takich jak Tomahawk, możemy być pewni, że każda potrawa jest przygotowywana z najwyższą starannością, a smak – niezapomniany. Warto tu przyjechać nie tylko po to, by nacieszyć się widokami, ale i po to, by zasmakować w autentycznej kuchni, która łączy pasję do jedzenia z miłością do natury.

Smacznego!

Źródło: Republika

Dziękujemy, że przeczytałaś/eś nasz artykuł do końca.
Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.

Jesteśmy na platformie X: Bądź z nami na X

Wiadomości

Polityczna burza w Senacie. Michał Kamiński oskarża Kidawę-Błońską

Prawosławny hierarcha krytycznie o świecie: triumf hedonizmu i zysku

Jarosław Kaczyński na Wielkanoc: nad Polską dzisiaj ciemne chmury. Mamy trudny czas i życzę Państwu, by ten czas się skończył

Chiny podbijają Afrykę. Mocno zaznaczają swoją obecność w portach

Uszkodzenia budynków, zalane piwnice. Piątkowa ulewa poczyniła duże szkody

Wielkanoc z sercem. Republika organizuje śniadanie dla potrzebujących

Republika podbija świat Minecrafta. I spełnia życzenia urodzinowe swoich widzów! [WIDEO]

Wielka Sobota: Kościół przypomina o nieusuwalności chrztu

Pekin pomaga Huti. Namierza statki, które stawały się celem ich ataków rakietowych

Prognoza pogody na Wielkanoc: ominie nas zła pogoda, miejscami popada

Rekordy chrztów dorosłych: zaskakujące dane z Kościoła Francji

Animowana wersja "Quo vadis" dziś o godz. 12:45 w Republice. Zapraszamy!

Platforma upada na naszych oczach. Kidawa kroczy przed upadkiem

Wielka Sobota - czas milczenia w Kościele katolickim

Holecka: dziecko jest najwyższą wartością. Mam moralne prawo tak powiedzieć

Najnowsze

Polityczna burza w Senacie. Michał Kamiński oskarża Kidawę-Błońską

Uszkodzenia budynków, zalane piwnice. Piątkowa ulewa poczyniła duże szkody

Wielkanoc z sercem. Republika organizuje śniadanie dla potrzebujących

Republika podbija świat Minecrafta. I spełnia życzenia urodzinowe swoich widzów! [WIDEO]

Wielka Sobota: Kościół przypomina o nieusuwalności chrztu

Prawosławny hierarcha krytycznie o świecie: triumf hedonizmu i zysku

Jarosław Kaczyński na Wielkanoc: nad Polską dzisiaj ciemne chmury. Mamy trudny czas i życzę Państwu, by ten czas się skończył

Chiny podbijają Afrykę. Mocno zaznaczają swoją obecność w portach