Przejdź do treści
17:52 Belgia: W parku miniatur w Brukseli stanęły dwa nowe polskie zabytki: Pałac Na Wyspie i pomnik Chopina
17:01 Kijów: jest zgoda na całkowity zakaz ataków na infrastrukturę energetyczną Ukrainy i Rosji
16:21 Tarnowskie Góry: Powstaje 120-metrowy mural z okazji 500-lecia miasta
15:40 Biały Dom: Rosja i Ukraina zgodziły się na zapewnienie bezpiecznej żeglugi i powstrzymania się od użycia siły na Morzu Czarnym
14:21 Bydgoszcz: Policjanci przejęli narkotyki warte prawie pół mln zł
14:07 Watykan: Papież, który po ponad pięciu tygodniach pobytu w szpitalu wrócił do Watykanu, przechodzi rekonwalescencję po obustronnym zapaleniu płuc. Franciszek koncelebruje msze i pracuje
Radio Republika Zachęcamy do słuchania naszego internetowego Radio Republika na stronie radiotvrepublika.pl
Wydarzenie 12.04 o 12.00 w Warszawie odbędzie się Marsz z Okazji 1000-lecia Królestwa Polskiego oraz bicie rekordu w liczbie par tańczących jednocześnie poloneza
Spotkanie Klub "Gazety Polskiej" Białystok zaprasza 25 marca na spotkanie z Przemysławem Czarnkiem i Adamem Borowskim. Spotkanie odbędzie się w Wyższej Szkole Ekonomicznej, ul. Zwycięstwa 14|3, o godz. 18
Spotkanie Klub „Gazety Polskiej” Myślenice zaprasza na spotkanie z europosłem Danielem Obajtkiem, 28 marca 2025 (piątek), godz. 17.00, Myślenicki Ośrodek Kultury i Sportu, ulica Piłsudskiego 20
Spotkanie Klub "Gazety Polskiej" Częstochowa zaprasza na spotkanie z Piotrem Nisztorem. Spotkanie odbędzie się 27 marca o godz. 17:30 w Auli Solidarności, ul. Łódzka 8|12
Spotkanie Klub Gazety Polskiej w Zielonej Górze zaprasza 28.03 o g. 19:00 na spotkanie z Maciejem Jankowskim, legendą Solidarności i wykład dr Marka Budniaka „Przykłady ludzi niezłomnych na Ziemi Lubuskiej”. Miejsce: salka kościoła przy ul. Aliny 17
Spotkanie Klub Gazety Polskiej w Piotrkowie Trybunalskim zaprasza 29 marca na spotkanie z Julią Przyłębską. Spotkanie rozpocznie się o godz. 16 w Mediatece 800-lecia, ul. Marii Curie-Skłodowskiej 3
Spotkanie Klub Gazety Polskiej Aleksandrów Łódzki zaprasza na spotkanie z Piotrem Kaletą, posłem PiS. Spotkanie odbędzie się 1 kwietnia, o godz. 18:00 - przy ul. Wojska Polskiego 128, Aleksandrów Łódzki
Spotkanie Klub Gazety Polskiej Sadowne zaprasza 30 marca na spotkanie z Adrianem Stankowskim. Spotkanie rozpocznie się o godz. 16:30 w Gminnym Ośrodku Kultury, ul. Kościuszki 35
Protest Klub „Gazety Polskiej” Gdańsk II zaprasza na Protest NIE dla nielegalnej imigracji, 30 marca 2025 (niedziela), godz. 12:00, Wały Jagiellońskie 1
SPOTKANIE Klub Gazety Polskiej Łuków zaprasza 2 kwietnia, o godz. 18:40, na spotkanie z Adamem Borowskim. Odbędzie się ono w Sali Konferencyjnej Budynku Poklasztornego przy Parafii Podwyższenia Krzyża Świętego, ul. Ks. kard. Stefana Wyszyńskiego 41 w Łukowie
NBP Mamy 480 ton złota! – poinformował prof. Adam Glapiński, prezes Narodowego Banku Polskiego

Soczysty Tomahawk i Smaki Ujścia Warty

Źródło: Republika

W 42. odcinku programu Smaki Polski zabieramy Was w niezapomnianą podróż do malowniczej okolicy Ujścia Warty, gdzie natura spotyka się z najwyższej jakości kuchnią. To miejsce, pełne niepowtarzalnych krajobrazów i historii, to także prawdziwa mekka dla miłośników dobrej, lokalnej żywności. W tym odcinku będziemy nie tylko podziwiać piękno Parku Narodowego Ujście Warty, ale także odkrywać tajniki hodowli bydła mięsnego na pobliskiej farmie.

Paweł Sobolewski, menedżer restauracji Tomahawk, opowie o tym, dlaczego warto przyjechać do tej malowniczej okolicy i jak lokalne produkty wspaniale komponują się z bogatą tradycją kulinarną regionu. Jako główny punkt programu – nie zabraknie także wyjątkowego przepisu, którym podzieli się kucharz Jakub Wolski. Tym razem na warsztat trafi jedno z najbardziej efektownych i smakowitych dań: soczysty tomahawk.

Ujście Warty – Idealne Połączenie Natury i Smaku

Park Narodowy Ujście Warty, który zachwyca bogactwem flory i fauny, to idealne miejsce, by połączyć wędrówki po dzikich ścieżkach z kulinarną ucztą. Ochrona tej wyjątkowej przyrody pozwala na rozwój wielu lokalnych gospodarstw rolnych, które dostarczają świeże, naturalne produkty, w tym najwyższej jakości mięso. Farma bydła mięsnego, którą odwiedzimy w programie, to jedno z takich miejsc, gdzie zwierzęta hodowane są z najwyższą starannością, a ich mięso charakteryzuje się doskonałą jakością.

Paweł Sobolewski w programie wyjaśnia, dlaczego warto postawić na lokalne, ekologiczne produkty i jak restauracja Tomahawk korzysta z darów tej ziemi, by dostarczać gościom niezapomniane doznania smakowe. Produkty, które pochodzą z okolicznych farm, stanowią podstawę menu, w tym potrawy oparte na wołowinie najwyższej jakości.

Przepis na Soczystego Tomahawka

Danie, które zyskało ogromną popularność dzięki swojej efektowności i niesamowitemu smakowi, to stek tomahawk. Jakub Wolski, kucharz specjalizujący się w przygotowywaniu mięsa, podzieli się z nami przepisem na przygotowanie tego niezwykle soczystego dania, które idealnie pasuje do wędzonych smaków regionu.

Składniki:

  • 2 steki tomahawk (po około 1,5 kg każdy)
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 4 ząbki czosnku (posiekane)
  • 2 gałązki rozmarynu
  • Sól morska
  • Świeżo mielony czarny pieprz
  • Masło (do posmarowania)
  • Zioła do dekoracji (np. tymianek, rozmaryn)

Przygotowanie:

  1. Przygotowanie mięsa: Tomahawk to gruby kawałek mięsa, więc przed jego przyrządzeniem warto go wyjąć z lodówki na około 30 minut przed smażeniem, aby osiągnął temperaturę pokojową. To pomoże równomiernie ugotować mięso.
  2. Marynata: W misce połącz oliwę z oliwek, czosnek, rozmaryn, sól i pieprz. Wetrzyj mieszankę w steki, starając się równomiernie pokryć całą powierzchnię. Odstaw mięso na 15 minut, aby marynata mogła wniknąć w mięso.
  3. Grillowanie: Rozgrzej grill lub patelnię grillową do wysokiej temperatury. Połóż steki na grillu i smaż przez około 4-5 minut z każdej strony, aż uzyskasz pożądany stopień wysmażenia. W trakcie grillowania dodaj kawałek masła na każdy stek, aby dodać mu dodatkowej soczystości i smaku.
  4. Odpoczynek: Po zdjęciu steków z grilla odstaw je na kilka minut, aby odpoczęły. Dzięki temu soki w mięsie równomiernie się rozprowadzą, a stek będzie jeszcze bardziej soczysty.
  5. Podanie: Podawaj steki na talerzu, udekorowane świeżymi ziołami i np. pieczonymi warzywami. Idealnie pasują do nich również ziemniaki w różnych odsłonach, np. puree ziemniaczane lub opiekane ziemniaki.
Republika

W 42 odcinku Smaków Polski będziemy przyglądać się bacznie nie tylko przepięknemu Parkowi Narodowemu w ujściu Warty, ale także odwiedzimy farmę bydła mięsnego w pobliskim gospodarstwie rolnym. Dlaczego warto tu przyjechać i jakich dań skosztować - o tym opowie nam Paweł Sobolewski - menadżer restauracji "Tomahawk", z kolei kucharz Jakub Wolski przyrządzi soczystego tomahawka.

Źródło: Republika

Smak i Pasja w Jednym

Przygotowanie soczystego tomahawka to prawdziwa sztuka, ale dzięki świeżym, lokalnym składnikom oraz pasji do gotowania, efekt końcowy z pewnością zadowoli każdego miłośnika dobrej kuchni. Ujście Warty to nie tylko miejsce pełne naturalnego piękna, ale także przestrzeń, gdzie tradycja i nowoczesność spotykają się na talerzu, tworząc wyjątkowe kulinarne doświadczenie.

Odwiedzając farmy, które dostarczają najlepsze mięso do restauracji takich jak Tomahawk, możemy być pewni, że każda potrawa jest przygotowywana z najwyższą starannością, a smak – niezapomniany. Warto tu przyjechać nie tylko po to, by nacieszyć się widokami, ale i po to, by zasmakować w autentycznej kuchni, która łączy pasję do jedzenia z miłością do natury.

Smacznego!

Źródło: Republika

Dziękujemy, że przeczytałaś/eś nasz artykuł do końca.
Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.

Jesteśmy na platformie X: Bądź z nami na X

Wiadomości

Zmiany w przepisach o prawie jazdy. To wymogi UE

Przesmyk suwalski pod niemiecką opieką? Lepiej się mieć na baczności

Rosną długi w motoryzacji. Tysiące firm na granicy wypłacalności

370 zarzutów dla psychiatry podejrzanego o przyjmowanie łapówek

Kloeckner szefową Bundestagu. AfD rośnie mimo oporu establishmentu

Wiadomo, co ustaliły USA i Rosja podczas rozmów w Rijadzie

Rekonwalescencja papieża: tlenoterapia i fizjoterapia, msza, praca

Pijana twarz władzy. Sejmowe popijawy i państwo na rauszu

TYLKO U NAS

ZIELONA GÓRA. Maćkowiak: nielegalną migrację trzeba zatrzymać. Pacholik: Polacy nie chcą przybyszów obcych kulturowo

Elektrownia atomowa w Polsce. Prezydent Duda podpisał ustawę

Walka o pieniądze po twórczości Grzegorza Ciechowskiego. Wdowa wygrywa w sądzie z córką muzyka

Kaleta: "Dwie wieże" będą badane po cichu – co to oznacza?

Właściciel TVN rezygnuje z legendarnych produkcji. Likwiduje starsze animacje

Rozbito grupę przestępczą handlującą nielegalnym alkoholem

Gosek ostro o działaniach ABW: to doprowadziło urzędniczki do rozstroju zdrowia!

Najnowsze

Zmiany w przepisach o prawie jazdy. To wymogi UE

Kloeckner szefową Bundestagu. AfD rośnie mimo oporu establishmentu

Wiadomo, co ustaliły USA i Rosja podczas rozmów w Rijadzie

Rekonwalescencja papieża: tlenoterapia i fizjoterapia, msza, praca

Pijana twarz władzy. Sejmowe popijawy i państwo na rauszu

Przesmyk suwalski pod niemiecką opieką? Lepiej się mieć na baczności

Rosną długi w motoryzacji. Tysiące firm na granicy wypłacalności

370 zarzutów dla psychiatry podejrzanego o przyjmowanie łapówek