Przepis na przepyszny makaron z sosem pomidorowym i klopsikami
Makaron z sosem pomidorowym i klopsikami to klasyczne danie, które zachwyca prostotą i intensywnym smakiem. Idealne na obiad dla całej rodziny – sycące, aromatyczne, a jednocześnie szybkie do przygotowania.
Składniki:
- 300 g makaronu (spaghetti, penne)
- 400 g mielonego mięsa (wołowe lub drobiowe)
- 1 jajko
- 1 łyżka bułki tartej
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 puszka pomidorów krojonych
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka cukru
- Sól, pieprz, bazylia, oregano
- Starty parmezan do posypania
- Oliwa z oliwek
Przygotowanie:
- Przygotowanie klopsików: Mielone mięso mieszamy z jajkiem, bułką tartą, solą i pieprzem. Formujemy małe klopsiki i smażymy na oliwie, aż będą złote.
- Sos pomidorowy: Na tej samej patelni podsmażamy cebulę i czosnek, dodajemy krojone pomidory, koncentrat, cukier i przyprawy. Gotujemy przez około 15 minut.
- Makaron: W międzyczasie gotujemy makaron według instrukcji na opakowaniu.
- Łączenie składników: Dodajemy klopsiki do sosu i gotujemy jeszcze przez kilka minut. Następnie podajemy makaron polany sosem, posypując parmezanem.
Danie najlepiej smakuje świeżo przygotowane, z dodatkiem świeżych ziół jak bazylia.
Smacznego!
Źródło: Republika
Dziękujemy, że przeczytałaś/eś nasz artykuł do końca.
Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.
Komentarze