Rozgrzewająca zupa porowa z mięsem mielonym
W dzisiejszym porannym programie Wstajemy, Emilia Wierzbicki i Karol Kus, przygotowali pyszną rozgrzewającą zupę. Podajemy przepis!
Składniki:
• 50 dag mięsa mielonego (wołowe lub wołowo-wieprzowe)
• 2 duże pory
• 2 szalotki
• 100 g serka topionego śmietankowego
• 200 g śmietany 18%
• 1,5 l bulionu warzywnego
• Oliwa lub olej
• Pieprz kolorowy ziarnisty i sól do smaku
• Szczypta gałki muszkatołowej
• Świeże zioła do dekoracji
• Grzanki z pszennej bułki 🥖
Przygotowanie:
1. Emilia i Karol zaczęli od podsmażenia mięsa mielonego na oliwie, doprawiając solą i pieprzem. Odsączyli tłuszcz i odłożyli na bok.
2. Na tej samej patelni podsmażyli por i szalotki, podlali bulionem i dusili 10 minut.
3. Następnie dodali warzywa do garnka z bulionem i gotowały 20 minut.
4. Zmiksowali szklankę wywaru z serkiem topionym, dodali śmietankę i wszystko połączyli w garnku. Na koniec wrzucili mięso.
5. Zupę doprawili pieprzem i gałką muszkatołową, a na talerzach udekorowali ziołami.
Efekt? Absolutnie przepyszny!
Oglądajcie program "Wstajemy" i gotujcie razem z nami. Smacznego!