Przejdź do treści

Lubisz gumę do żucia? Zobacz co tak naprawdę żujesz! SZOKUJĄCE DANE!

Źródło: Wydawnictwo ESPRIT

Kiedy ostatnim razem żułeś gumę? Jeśli robisz to właśnie teraz - pomyśl, że właśnie trzymasz w ustach jedną z najgroźniejszych trucizn: aspartam.

Aspartam w gumach do żucia odkrył Mike Adams, amerykański naukowiec, autor książki „Ukryte toksyny. Żywność, która leczy” - publikacji, która w Stanach Zjednoczonych, usilnym staraniem lobbystów, trafiła niemal na „indeks ksiąg zakazanych”.

 

Aspartam to trucizna, która znajduje się w wielu produktach, kupowanych przez nas niemal każdego dnia. Adams wymienia całą litanię takich produktów: cukierki, gumy do żucia, jogurty, wody smakowe, napoje dla sportowców i energetyczne, ale także suplementy diety oraz leki bez recepty. 

 

Czym dokładnie jest aspartam? To mieszanka niemal wybuchowa. Składa się z kwasu asparaginowego, fenyloalaniny oraz metanolu. Jest produktem wydalania genetycznie modyfikowanej bakterii E.coli! 

 

By wyjaśnić, jaką bombą chemiczną jest aspartam, wystarczy sięgnąć do skutków, jakie wywołują składniki tej trucizny. Metanol? To po prostu rozpuszczalnik przemysłowy, wykorzystywany w tuszach do drukarek, farbach czy… w samochodowych płynach do spryskiwaczy. Fenyloalanina to po prostu regulator naszego łaknienia. Każde spożycie tego składnika, powoduje, że chcemy go więcej i więcej. To tłumaczy „nałóg” żucia gum czy spożywania napojów smakowych. 

 

Jakie są zdrowotne skutki spożywania aspartamu? - Występują przynajmniej 92 uboczne skutki - twierdzi Mike Adams w książce „Ukryte toksyny. Żywność, która truje”. I wymienia kolejne dolegliwości: bóle głowy, wymioty, nudności, bóle brzucha, bezsenność, osłabienie mięśni, problemy z oddychaniem, drgawki. 

 

Jeśli więc następnym razem za złe samopoczucie będziemy obwiniali cieśnienie, brak cukru lub kolegę z pracy, który mógł nas zarazić jakimś wirusem, dobrze zastanówmy się, co tak naprawdę jedliśmy, piliśmy lub żuliśmy kilka godzin temu. 

 

 

Tekst powstał w oparciu o książkę Mike’a Adamsa „Ukryte toksyny. Żywność, która truje”, która ukazała się nakładem Wydawnictwa Esprit. 

Wydawnictwo ESPRIT

Wiadomości

Jak Urszuli Zielińskiej udało się zostać ministrem?

Burza śnieżna na Bałkanach. Władze mają dla ludzi jedną radę

Sędzia Tuleya uderza w Tuska: „Chaos i brak determinacji”

Wypadek w Norwegii. Autobus wpadł do wody. Trzy osoby nie żyją

Świąteczna kłótnia. Trzy osoby postrzelone, jedna dźgnięta nożem

Najście bodnarowców Tuska na klasztor w Lublinie

Znaleźli czarne skrzynki. Rosyjskie lotniska miały odmówić

Zaatakowano dom i samochód posłanki PiS

Drożyzna w prezencie od Tuska na święta

Ziobro miażdży Tuska: „Zakłamany towarzysz Putina, sługa Merkel”

Republika. O godz. 20:05 zapraszamy na Gościa Dzisiaj

Nina Patalon: Piłka nożna to najbardziej kobiecy sport

Kozłówka. Tradycje świąt Bożego Narodzenia

Maciejewski: Leszek Balcerowicz nie istnieje w przestrzeni publicznej

W tym rankingu Warszawa jest jednym z najgorszych miejsc do życia

Najnowsze

Jak Urszuli Zielińskiej udało się zostać ministrem?

Świąteczna kłótnia. Trzy osoby postrzelone, jedna dźgnięta nożem

Najście bodnarowców Tuska na klasztor w Lublinie

Znaleźli czarne skrzynki. Rosyjskie lotniska miały odmówić

Zaatakowano dom i samochód posłanki PiS

Burza śnieżna na Bałkanach. Władze mają dla ludzi jedną radę

Sędzia Tuleya uderza w Tuska: „Chaos i brak determinacji”

Wypadek w Norwegii. Autobus wpadł do wody. Trzy osoby nie żyją