W tym roku ze względu na pandemię Covid-19 Włosi nie mogą spotkać się w tak licznym i rodzinnym gronie jak zazwyczaj. We Włoszech Wigilia jest dużo bardziej skromna niż w Polsce, a Boże Narodzenie jest najważniejszym dniem Świąt.
Wigilia jest wykwintną kolacją, spożywaną przy choince. W tym dniu wielu Rzymian udaje się na Plac Świętego Piotra na pasterkę, gdzie odsłaniana jest szopka.
Najważniejszym dniem Świąt we Włoszech jest Boże Narodzenie. To właśnie w tym dniu włoskie rodziny budują wspólnie szopki. Jest to najbardziej kultywowana tradycja we Włoszech związana z tym dniem i zapoczątkowana przez św. Franciszka z Asyżu. Szopki są kosztowne, a Włosi nie oszczędzają na ich budowaniu. Powstają one nie tylko w domach, lecz także na klatkach schodowych, w szkołach, szpitalach czy w innych instytucjach. Najsłynniejsze miejsca specjalizujące się w budowaniu szopek to Lecce w Apulii, Neapol i Sycylia.
Jednak Boże Narodzenie to przede wszystkim dzień rodzinnych spotkań przy świątecznym stole. Tradycja nakazuje rozpakowywanie prezentów w tym dniu.
W Święta na włoskim stole można znaleźć takie potrawy lasagna z sosem pomidorowym, z dodatkiem mięsa wieprzowego lub tortellini faszerowanego mięsem, szynką i warzywami. Na stole znajdują się również pieczone mięsa, zwykle jest to jagnięcina, wieprzowina lub drób.
Najpopularniejszym deserem jest ciasto panettone z bakaliami z dodatkiem czekolady i likieru. Popularnością cieszy się również tort ryżowy oraz odpowiednik piernika - pan speziale, czyli ciasto z miodem i bakaliami.