Wzrost cen warzyw i owoców. Prezes krajowej Rady Izb Rolniczych tłumaczy
W poniedziałkowym wydaniu „Naszego Dziennika” pojawił się artykuł dot. wzrostu cen żywności, który coraz bardziej daje się we znaki konsumentom. Przywołano słowa prezesa krajowej Rady Izb Rolniczych.
„Susza także w tym roku silnie doświadczyła rolników, a konsekwencje braku opadów możemy dostrzec, odwiedzając lokalne bazary i targowiska, na które trzeba teraz chodzić z grubszym portfelem” – czytamy.
Żywność, szczególnie świeże warzywa, kosztują dziś znacznie więcej niż przed rokiem. Za kilogram pomidorów trzeba zapłacić 7 zł, a za ziemniaki (irgę) – 4 zł. Przynajmniej dwukrotnie wzrosły także ceny cukinii, fasolki szparagowej czy rzodkiewki – czytamy.
Według informacji przekazanych przez Rynek Hurtowy Bronisze, niemalże wszystkie warzywa i owoce kosztują dziś więcej w hurcie niż w roku ubiegłym.
Jak wskazuje prezes krajowej Rady Izb Rolniczych Wiktor Szmulewicz, wzrost cen spowodowany jest co najmniej dwoma czynnikami: suszą oraz wiosennymi przymrozkami.