Sygnał od naszych Widzów: Dyrektor szkoły dowiedziała się o swoim zwolnieniu z... Gazety Wyborczej. Czy w grę wchodzi polityka?
Jeśli ktoś by myślał, że zwalnianie ze stanowisk w trakcie kadencji dotyczy tylko instytucji centralnych - muzeów, galerii, placówek naukowych, instytutów badawczych... to byłby w błędzie. Przykładem niech będzie sygnał od naszych widzów. Publikujemy go w całości poniżej.
"Marzena Cieślak - Dyrektor Zespołu Szkół Gastronomicznych im. prof. E. Pijanowskiego w Warszawie właśnie dowiedziała się z artykułu w „Gazecie Wyborczej", że z dniem 31 sierpnia ma zostać odwołana ze stanowiska, które pełni już drugą kadencję po konkursie wygranym w 2021 roku. Od roku trwa bezpardonowa nagonka na osobę pani dyrektor, organizowana przez niewielką grupę skupioną wokół przewodniczącej ZNP oraz nauczyciela, któremu nie udało się wygrać konkursu na stanowisko dyrektora. Zainicjowali oni pisanie donosów do burmistrza i Kuratorium Oświaty w Warszawie, w których oczerniają panią dyrektor i domagają się usunięcia jej ze stanowiska. Starają się sparaliżować pracę w szkole i utrudnić jej działania.
Nie wiadomo, jakie są ich cele i oczekiwania, wiadomo na pewno, że nie chcą rozmawiać ani znaleźć rozwiązania problemów, gdyż odmówili jakichkolwiek negocjacji, nawet z udziałem mediatora. Z dyrektorem ZSG organ prowadzący szkołę nie rozmawia. Pani dyrektor nie jest informowana o przebiegu sprawy, odmawia się jej udzielania informacji, za to rzecznik Urzędu Miasta wypowiada się dla „Gazety Wyborczej".
Zespołu Szkół Gastronomicznych im. prof. E. Pijanowskiego w Warszawie to najlepszy gastronomik na Mazowszu, szkoła corocznie wyróżniana złotymi i srebrnymi tarczami za wyniki maturalne i świetnie zdane egzaminy zawodowe. Dopiero po objęciu stanowiska przez dyrektor Marzenę Cieślak w 2016 roku ZSG zaczęło zdobywać wysokie miejsca w rankingach techników warszawskich, a jej uczniowie uzyskują tytuły laureatów i finalistów olimpiad organizowanych przez MEN oraz wygrywają ogólnopolskie konkursy branżowe. Tych wszystkich osiągnięć nie byłoby bez sprawnego merytorycznie zarządzania placówką i odpowiedniego zaplecza technicznego, o które zabiega dyrektor.
Szkoła ma świetnie wyposażone pracownie, nowoczesną bazę dydaktyczną i najnowsze systemy infrastruktury informatycznej. Dzięki staraniom pani dyrektor podpisano ponad trzydzieści porozumień z najlepszymi na rynku warszawskim pracodawcami branży hotelarskiej i gastronomicznej, którzy zapewniają młodzieży profesjonalne przygotowanie do pracy w branży HORECA".