Kuchnia leśna polega na tworzeniu smacznych, zdrowych posiłków na świeżym powietrzu, przy wykorzystaniu darów natury, jakie daje nam las. Tym razem, mieliśmy okazję gotować w przepięknym miejscu, przy Centrum Promocji Lasów Państwowych Goraj-Zamek, gdzie Karol przygotowywał tatar z młodego jelenia. Zapraszamy do obejrzenia kolejnego odcinka naszego programu „Smaki lasu”, gdzie pokazujemy, jak wykonać dania z kuchni wziętej prosto z natury. Polecamy!
Centrum Promocji Lasów Państwowych Goraj-Zamek jest miejscem edukacyjnym, gdzie znajduje się niezwykła wystawa, pokazująca jak wygląda las, skąd bierze się drewno oraz czym zajmują się leśnicy i jak wiele dobrego dla lasów robią. Odwiedzający mogą wziąć udział w zajęciach edukacyjnych odbywających się w Sali Edukacyjnej Małej oraz odwiedzić Salę Wystawy Przyrodniczej, w której znajduje się innowacyjna, multimedialna ekspozycja dioram przyrodniczych.
Integralną częścią Centrum są także dwie malownicze ścieżki przyrodniczo-leśne: „Morena Czarnkowska” i „Z biegiem natury”. Tu w formie zajęć terenowych prowadzona jest edukacja leśna, przyrodnicza oraz ekologiczna.
Zwiedzanie Centrum Promocji Lasów Państwowych Goraj-Zamek jest bezpłatne dla wszystkich odwiedzających.
Puszcza Notecka zwana jest polską stolicą grzybobrania. Jest to doskonałe miejsce na wypoczynek, a także świetną zabawę. W ramach programu „Zanocuj w lesie” wyznaczone zostały także specjalne obszary dla miłośników surwiwalu, gdzie można rozbić namiot i przenocować, obcując przy tym z naturą.
„Goraj jest częścią Leśnego Kompleksu Promocyjnego „Puszcza Notecka”. Tu pokazujemy, jak wygląda gospodarka leśna prowadzona na bardzo ubogich siedliskach. Puszcza Notecka to obszar w większości położony na wydmach śródlądowych, czyli bardzo ubogich siedliskach. Króluje u nas sosna” – mówił Rafał Cieślak, Naczelnik Wydziału Promocji i Rozwoju Dyrekcji Lasów Państwowych w Pile.
Każdy miłośnik przyrody i leśnego świata znajdzie tu coś dla siebie.
Wśród tej malowniczej, leśnej przyrody Karol przygotował tatar z młodego jelenia.
Składniki:
- ok. 0,5 kg schabu z młodego jelenia
- czerwona cebula
- ogórki kiszone
- susz z sumaka octowca
- cytryna
- kmin rzymski
- oliwa
Sposób przygotowania:
Oczyszczony schab z młodego jelenia kroimy w kostkę, a następnie drobno siekamy ostrym nożem na desce. Mięso przekładamy do miski, jeżeli ktoś nie lubi zapachu dziczyzny, pozbywamy się go, dodając wyciśnięty sok z cytrynu lub susz z sumaka octowca. Do mięsa dodajemy drobno posiekaną cebulę, pokrojonego w małą kosteczkę kiszonego ogórka, kim rzymski oraz olej. Dokładnie mieszamy ze sobą wszystkie składniki. Opcjonalnie do smaku możemy dodać sól i pieprz. Najlepiej smakuje podany z domowym chlebem. Smacznego!
Więcej w materiale wideo dostępnym poniżej. Polecamy!