Przejdź do treści

Smaki Lasu. Pstrąg z bukowego ogniska z miętą i kurkami [wideo]

Źródło: Telewizja Republika

Nadleśnictwo Lutowiska położone jest w samym sercu Bieszczadów. To doskonałe miejsce do odpoczynku wśród wszechobecnej przyrody i pięknych krajobrazów. W tym odcinku programu „Smaki Lasu” przygotowaliśmy dla Państwa pstrąga z bukowego ogniska z miętą i kurkami. Zapraszamy do obejrzenia!

Powierzchnia Nadleśnictwa Lutowiska wynosi 20 640 ha. Nadleśnictwo tworzą dwa kompleksy leśne rozdzielone Sanem. Na jego terenie utworzone zostały trzy rezerwaty przyrody: „Hulskie im. Stefana Myczkowskiego”, „Krywe” oraz „Śnieżyca wiosenna w Dwerniczku”. 

Usunięto obraz.

Lasy Nadleśnictwa leżą w granicach Wschodnio-beskidzkiego Obszaru Chronionego Krajobrazu oraz Parku Krajobrazowego Doliny Sanu, który jest otuliną Bieszczadzkiego Parku Narodowego. 

W pobliżu Nadleśnictwa znajduje się bieszczadzki szczyt Dwernik Kamień. Jego wysokość sięga 1004 m n.p.m. Jest to doskonałe miejsce do rodzinnych, pieszych wędrówek. Wchodząc na szczyt szlakiem dotrzemy do wodospadu Szepit, który w latach 60. powstał na potoku Hylaty. Jest to jeden z większych wodospadów w Bieszczadach, sięgający około 8 metrów wysokości. Będąc na górze możemy podziwiać przepiękną panoramę obejmującą najwyższe szczyty Bieszczad. 

Usunięto obraz.

Pstrąg z bukowego ogniska z miętą i kurkami

SKŁADNIKI:

  • 250 g Pstrąga
  • Liście mięty
  • Kurki
  • Cytryna
  • Czosnek
  • Cebula
  • Pieprz
  • Sól
  • Słonina
  • Leśne zioła DOBRE Z LASU

 SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Pstrąga obkładamy liśćmi mięty i odstawiamy na pół godziny. Następnie z każdej strony na zewnątrz oraz w środku obsypujemy go mieszanką leśnych ziół Dobre z Lasu. Do środka ryby wkładamy również liście mięty, posiekany w plasterki ząbek czosnku oraz trzy plasterki cytryny. Całość przykrywamy liśćmi mięty i marynujemy przez chwilę. 

Słoniną smarujemy ruszt i kładziemy naszego pstrąga. Kilka plastrów słoniny wkładamy również do środka ryby.

Resztę słoniny wytapiamy na rozgrzanej patelni, a następnie wrzucamy kurki. 

Na talerz wykładamy kurki ze słoniną i przyprawiamy solą. Na wierzch kładziemy upieczoną na ognisku rybę. Smacznego!

Telewizja Republika

Wiadomości

Rosjii starcza amunicji na pokrycie połowy zapotrzebowania

TYLKO U NAS

Jaki: zniszczenie PiS jest w interesie Rosji, Niemiec i Tuska

Tour de France. W 2026 roku początek w Barcelonie

Tusk w aspektach ekonomicznych jest lokajem państwa niemieckiego. Mocne słowa Nawrockiego

Katował ośmiomiesięczne dziecko. Sąd uchylił mu wyrok

Odkryto tajemniczą, śmiertelną chorobę

Premiera "Pingwina" w Teatrze Collegium Nobilium w sobotę

Sachajko: Niemcy próbują się pozbyć Amerykanów z Europy za wszelką cenę

Naukowcy z NASA i ESA wykluczyli zderzenie asteroidy z Ziemią

TYLKO U NAS

Ziobro: na czele rządu stoi notoryczny kłamca!

Czesi bardziej wierzą Zełenskiemu, a Słowacy Putinowi

Ukraina zgodziła na porozumienie z USA w sprawie minerałów

Szijjarto: tylko Amerykanie mogą przywrócić pokój Europie

Afera w warszawskiej prokuraturze. Kierowcy kradli paliwo

Upolityczniona prokuratura Bodnara

Najnowsze

Rosjii starcza amunicji na pokrycie połowy zapotrzebowania

Katował ośmiomiesięczne dziecko. Sąd uchylił mu wyrok

Odkryto tajemniczą, śmiertelną chorobę

Premiera "Pingwina" w Teatrze Collegium Nobilium w sobotę

Sachajko: Niemcy próbują się pozbyć Amerykanów z Europy za wszelką cenę

Jaki: zniszczenie PiS jest w interesie Rosji, Niemiec i Tuska

TYLKO U NAS

Tour de France. W 2026 roku początek w Barcelonie

Tusk w aspektach ekonomicznych jest lokajem państwa niemieckiego. Mocne słowa Nawrockiego