Przejdź do treści

Smaki Lasu. Pstrąg z bukowego ogniska z miętą i kurkami [wideo]

Źródło: Telewizja Republika

Nadleśnictwo Lutowiska położone jest w samym sercu Bieszczadów. To doskonałe miejsce do odpoczynku wśród wszechobecnej przyrody i pięknych krajobrazów. W tym odcinku programu „Smaki Lasu” przygotowaliśmy dla Państwa pstrąga z bukowego ogniska z miętą i kurkami. Zapraszamy do obejrzenia!

Powierzchnia Nadleśnictwa Lutowiska wynosi 20 640 ha. Nadleśnictwo tworzą dwa kompleksy leśne rozdzielone Sanem. Na jego terenie utworzone zostały trzy rezerwaty przyrody: „Hulskie im. Stefana Myczkowskiego”, „Krywe” oraz „Śnieżyca wiosenna w Dwerniczku”. 

Usunięto obraz.

Lasy Nadleśnictwa leżą w granicach Wschodnio-beskidzkiego Obszaru Chronionego Krajobrazu oraz Parku Krajobrazowego Doliny Sanu, który jest otuliną Bieszczadzkiego Parku Narodowego. 

W pobliżu Nadleśnictwa znajduje się bieszczadzki szczyt Dwernik Kamień. Jego wysokość sięga 1004 m n.p.m. Jest to doskonałe miejsce do rodzinnych, pieszych wędrówek. Wchodząc na szczyt szlakiem dotrzemy do wodospadu Szepit, który w latach 60. powstał na potoku Hylaty. Jest to jeden z większych wodospadów w Bieszczadach, sięgający około 8 metrów wysokości. Będąc na górze możemy podziwiać przepiękną panoramę obejmującą najwyższe szczyty Bieszczad. 

Usunięto obraz.

Pstrąg z bukowego ogniska z miętą i kurkami

SKŁADNIKI:

  • 250 g Pstrąga
  • Liście mięty
  • Kurki
  • Cytryna
  • Czosnek
  • Cebula
  • Pieprz
  • Sól
  • Słonina
  • Leśne zioła DOBRE Z LASU

 SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Pstrąga obkładamy liśćmi mięty i odstawiamy na pół godziny. Następnie z każdej strony na zewnątrz oraz w środku obsypujemy go mieszanką leśnych ziół Dobre z Lasu. Do środka ryby wkładamy również liście mięty, posiekany w plasterki ząbek czosnku oraz trzy plasterki cytryny. Całość przykrywamy liśćmi mięty i marynujemy przez chwilę. 

Słoniną smarujemy ruszt i kładziemy naszego pstrąga. Kilka plastrów słoniny wkładamy również do środka ryby.

Resztę słoniny wytapiamy na rozgrzanej patelni, a następnie wrzucamy kurki. 

Na talerz wykładamy kurki ze słoniną i przyprawiamy solą. Na wierzch kładziemy upieczoną na ognisku rybę. Smacznego!

Telewizja Republika

Wiadomości

Największy lodowiec na świecie zagraża tej wyspie

Rosjanie wysadzili kolektor rurociągu, żeby ukryć ciała

Wystawę "Józef Chełmoński" przedłużono o tydzień

Barbara Nowak ostrzega: władza może manipulować wyborami

Co sprawia, że fajnopolakom można więcej?

Wykryto ognisko ptasiej grypy. 67 tysięcy indyków zostanie wybitych

Przydacz: Trump udowodnił, że można spełnić swoje obietnice w jeden dzień

Rola żon rosyjskich żołnierzy. Oni walczą, a one...?

Naukowcy ujawnili prawdę o zaginięciach w Trójkącie Bermudzkim

W minionym roku na Ukrainie zginęło 2064 cywilów

Pikieta służb mundurowych - domagają się zmian w wynagrodzeniach i warunkach pracy

Dr Karol Nawrocki: prezydenta Polski wybiorą Polacy, a nie Kijów, Berlin, czy Bruksela

„Krwawy Tulipan” wraca na salę sądową. Sąd uchylił wyrok

Kierowca zdemolował komisariat po pijanemu!

Nawrocki: „Domański łamie prawo, nie wypłacając PiS należnych pieniędzy”

Najnowsze

Największy lodowiec na świecie zagraża tej wyspie

Co sprawia, że fajnopolakom można więcej?

Wykryto ognisko ptasiej grypy. 67 tysięcy indyków zostanie wybitych

Przydacz: Trump udowodnił, że można spełnić swoje obietnice w jeden dzień

Rola żon rosyjskich żołnierzy. Oni walczą, a one...?

Rosjanie wysadzili kolektor rurociągu, żeby ukryć ciała

Wystawę "Józef Chełmoński" przedłużono o tydzień

Barbara Nowak ostrzega: władza może manipulować wyborami