Przejdź do treści

Smaki Lasu. Pstrąg z bukowego ogniska z miętą i kurkami [wideo]

Źródło: Telewizja Republika

Nadleśnictwo Lutowiska położone jest w samym sercu Bieszczadów. To doskonałe miejsce do odpoczynku wśród wszechobecnej przyrody i pięknych krajobrazów. W tym odcinku programu „Smaki Lasu” przygotowaliśmy dla Państwa pstrąga z bukowego ogniska z miętą i kurkami. Zapraszamy do obejrzenia!

Powierzchnia Nadleśnictwa Lutowiska wynosi 20 640 ha. Nadleśnictwo tworzą dwa kompleksy leśne rozdzielone Sanem. Na jego terenie utworzone zostały trzy rezerwaty przyrody: „Hulskie im. Stefana Myczkowskiego”, „Krywe” oraz „Śnieżyca wiosenna w Dwerniczku”. 

Usunięto obraz.

Lasy Nadleśnictwa leżą w granicach Wschodnio-beskidzkiego Obszaru Chronionego Krajobrazu oraz Parku Krajobrazowego Doliny Sanu, który jest otuliną Bieszczadzkiego Parku Narodowego. 

W pobliżu Nadleśnictwa znajduje się bieszczadzki szczyt Dwernik Kamień. Jego wysokość sięga 1004 m n.p.m. Jest to doskonałe miejsce do rodzinnych, pieszych wędrówek. Wchodząc na szczyt szlakiem dotrzemy do wodospadu Szepit, który w latach 60. powstał na potoku Hylaty. Jest to jeden z większych wodospadów w Bieszczadach, sięgający około 8 metrów wysokości. Będąc na górze możemy podziwiać przepiękną panoramę obejmującą najwyższe szczyty Bieszczad. 

Usunięto obraz.

Pstrąg z bukowego ogniska z miętą i kurkami

SKŁADNIKI:

  • 250 g Pstrąga
  • Liście mięty
  • Kurki
  • Cytryna
  • Czosnek
  • Cebula
  • Pieprz
  • Sól
  • Słonina
  • Leśne zioła DOBRE Z LASU

 SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Pstrąga obkładamy liśćmi mięty i odstawiamy na pół godziny. Następnie z każdej strony na zewnątrz oraz w środku obsypujemy go mieszanką leśnych ziół Dobre z Lasu. Do środka ryby wkładamy również liście mięty, posiekany w plasterki ząbek czosnku oraz trzy plasterki cytryny. Całość przykrywamy liśćmi mięty i marynujemy przez chwilę. 

Słoniną smarujemy ruszt i kładziemy naszego pstrąga. Kilka plastrów słoniny wkładamy również do środka ryby.

Resztę słoniny wytapiamy na rozgrzanej patelni, a następnie wrzucamy kurki. 

Na talerz wykładamy kurki ze słoniną i przyprawiamy solą. Na wierzch kładziemy upieczoną na ognisku rybę. Smacznego!

Telewizja Republika

Wiadomości

Ziemkiewicz świątecznie podsumowuje: ten rząd nie czuje odpowiedzialności za nic

Ukraina prowadzi coraz śmielszą ekspansję na polską gospodarkę

Kolejna fabryka ogłasza upadłość. Pracę ma stracić 150 osób!

Takiego wywiadu jeszcze nie było! Karol Nawrocki na Święta!

Szczerba składa życzneia. Ludzie przypominają politykowi KO wspieranie migrantów i pytają: „Takich jak w Niemczech?”

Zatrucie narkotykami przy wigilijnym stole - 14 osób trafiło do szpitala!

Abp Galbas konkretnie o miłości: to nie jest poezja

Sportowcy roku to Caitlin Clark i Shohei Ohtani

Niemcy likwidują rolnictwo w UE. Golińska: Polacy zostali oszukani przez Tuska

Przeszukania klasztoru Dominikanów przez bodnarowców – ostry komentarz Romanowskiego

Bodnarowcy Tuska przeszukali klasztor w Lublinie - szukali Romanowskiego

Wjechał w pieszych - wśród poszkodowanych dzieci

Wstrząsające filmy i zdjęcia z katastrofy samolotu w Kazachstanie

Śmiertelny pożar w budynku mieszkalnym

Alicja Klasik: Olimpijski medal mnie napędza

Najnowsze

Ziemkiewicz świątecznie podsumowuje: ten rząd nie czuje odpowiedzialności za nic

Szczerba składa życzneia. Ludzie przypominają politykowi KO wspieranie migrantów i pytają: „Takich jak w Niemczech?”

Zatrucie narkotykami przy wigilijnym stole - 14 osób trafiło do szpitala!

Abp Galbas konkretnie o miłości: to nie jest poezja

Sportowcy roku to Caitlin Clark i Shohei Ohtani

Ukraina prowadzi coraz śmielszą ekspansję na polską gospodarkę

Kolejna fabryka ogłasza upadłość. Pracę ma stracić 150 osób!

Takiego wywiadu jeszcze nie było! Karol Nawrocki na Święta!