Leśny Kompleks Promocyjny „Puszcza Notecka" został utworzony w 2004 roku. Jest największym tego typu kompleksem w Polsce. To także jedno z polskich zagłębi grzybiarskich. W tym odcinku programu „Smaki Lasu” Karol przygotował dla Państwa lula kebab z dzika na szampurach. Zapraszamy do obejrzenia!
Puszcza Notecka położona jest w Kotlinie Gorzowskiej. Swoim obszarem obejmuje aż osiem nadleśnictw. Charakteryzuje się występowaniem bardzo ubogiej gleby, gdyż większość obszaru leśnego leży na wydmach śródlądowych. Wydmy osiągają nawet 40 metrów wysokości względnej. Dominującym gatunkiem jest tutaj sosna, lasy powstały głównie poprzez sztuczne nasadzenia.
Leśnicy od lat starają się urozmaicić drzewostan Puszczy Noteckiej poprzez dolesianie gatunków liściastych np. buk czy brzoza.
„Tego lasu 100 lat temu tutaj nie było i ręką leśnika, wielu pokoleń leśników, on tutaj powrócił. Mamy piękną Puszczę, która rozciąga się na setkach kilometrów z Zachodu na Wschód” – powiedział Tomasz Maćkowiak, rzecznik prasowy Regionalnej Dyrekcji Lasów Państwowych w Poznaniu.
Aby ułatwić spacerowanie po Puszczy Noteckiej oraz po innych lasach w Polsce, na zlecenie Lasów Państwowych została utworzona aplikacja umożliwiającą dostęp do map lasów. Aplikacja mobilny Bank Danych o Lasach zawiera liczne leśne mapy tematyczne np. podstawową, drzewostanową, form własności, siedlisk leśnych, zbiorowisk roślinnych oraz łowiecką.
W aplikacji istnieje również możliwość wyświetlenia np. mapy topograficznej lub ortofotomapy lotniczej/satelitarnej, a także map z zewnętrznych serwisów WMS. Dzięki dostępnym w lasach słupkom oddziałowym możemy w prosty sposób namierzyć swoją lokalizację.
Lula kebab z dzika na szampurach
SKŁADNIKI:
- 1kg mielonego mięsa z dzika (polędwica, szynka, schab)
- ¼ kg słoniny lub boczku z dzika
- 1 cebula
- Prawdziwki
- Sól, pieprz
- Kolendra
- Kozieradka
- Estragon
- Ostra papryczka chili
- Świeża natka kolendry, pietruszki lub koperku
- Oliwa
- Chlebek pita
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Mięso z dzika mielimy ze słoniną lub boczkiem oraz cebulą, przyprawiamy solą, pieprzem, kolendrą, kozieradką, estragonem oraz drobno pokrojoną ostrą papryczką chili i świeżą natkę kolendry. Wszystkie składniki razem mieszamy.
Mięso dzielimy na mniejsze kawałki i nakładamy na szampur. Gotowe- kładziemy na ruszt.
Grzyby oczyszczamy i przekrajamy na pół. Smażymy na mocno rozgrzanej patelni.
Pitę podgrzewamy, wykładamy na nią grillowane mięso oraz podsmażone grzyby. Polewamy sosami oraz dodajemy świeżej kolendy. Smacznego!