Przejdź do treści

Smaki Lasu. Kanapka drwala z soczystym combrem jelenia i leśnym sosem tatarskim [wideo]

Źródło: Telewizja Republika

W tym odcinku programu „Smaki Lasu” przybyliśmy do Nadleśnictwa Zwierzyniec. Wśród lasów Równiny Biłgorajskiej, w Uroczysku Smolnik przygotowaliśmy dla Państwa kanapkę drwala z soczystym combrem jelenia i leśnym sosem tatarskim. Zapraszamy do obejrzenia!

Nadleśnictwo Zwierzyniec zajmuje powierzchnię wynoszącą około 18,7 tys. ha i przynależy do Regionalnej Dyrekcji Lasów Państwowych w Lublinie. Gatunkiem dominującym jest tutaj sosna. Na terenie Nadleśnictwa znajduje się sześć ścieżek edukacyjno-przyrodniczych, utworzonych przede wszystkim z myślą o najmłodszych. 

Do największych kompleksów leśnych RDLP w Lubinie należy: Puszcza Solska, pozostałości dawnej Puszczy Sandomierskiej, lasy Roztocza oraz Lasy Strzeleckie, Sobiborsko-Włodawskie, Parczewskie i Kozłowieckie.

Nadleśnictwo prowadzi misję społeczną, wspiera Koła Gospodyń Wiejskich, Ochotniczą Straż Pożarną oraz Stowarzyszenia Rolnicze. 

Jak poinformował Andrzej Borowiec Regionalny Dyrektor Lasów Państwowych w Lublinie. Lasów Państwowych w Polsce z roku na rok przybywa. Obecnie lasy zajmują około 30% powierzchni kraju, z czego 85% są to Lasy Państwowe. 

To Leśnik swoją pracą zapewnia, że ten surowiec jest dostępny, ekologiczny, a zarazem nie zabraknie go i będzie jego ciągłość. Ten system posadzenia, pielęgnacji, trzebieży i później pozyskania gwarantuje to, że cały czas mamy dostęp do tak cennego surowca, jakim jest drewno” – dodał Andrzej Borowiec. 

Usunięto obraz.

Kanapka drwala z soczystym combrem jelenia i leśnym sosem tatarskim

SKŁADNIKI: 

  • 200 g combra z jelenia
  • 200 g masła
  • 1 czosnek
  • 2 gałązki rozmarynu
  • 3 jaja
  • 1 łyżka musztardy słonecznej
  • 1 cytryna
  • 150 ml oleju z pestek pokrzywy
  • 50 g marynowanych grzybków
  • 1 pęczek drobnego szczypioru
  • 50 g ogórka konserwowego
  • 20 g przysmaku z czosnku niedźwiedziego
  • bagietka
  • Ulubiony mix sałat lub sałata fryza
  • 1 pomidor
  • 1/2 czerwonej cebuli 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Comber należy oczyścić z mizdry. Mięso marynujemy czosnkiem, rozmarynem i oliwą z pestek pokrzywy. 

Ogórki konserwowe oraz dwa ugotowane na twardo jajka kroimy w drobną kostkę. Następnie drobno siekamy marynowane borowiki. 

Wyciskamy sok z połowy cytryny, dodajemy musztardę, łyżkę miodu oraz wbijamy dwa żółtka jaj. Wszystko energicznie mieszamy, powoli wlewając olej z nasion pokrzywy, aż do uzyskania jednolitej, gęstej konsystencji. Kiedy majonez będzie gotowy, dodajemy posiekane wcześniej składniki. 

Usunięto obraz.

Zamarynowane mięso smażymy na patelni z rozgrzanym masłem, czosnkiem oraz gałązkami rozmarynu, około 3-4 minut z każdej strony, następnie zdejmujemy mięso z patelni, aby chwilę odpoczęło (około 2-3 minut). Przyprawiamy solą oraz pieprzem. 

Na pozostałym maśle z aromatem tymianku kładziemy rozciętą na pół bagietkę i chwilę tostujemy. 

Na spód bagietki kładziemy nasz leśny sos tatarski, sałatę oraz pokrojone w plastry pomidory. Mięso kroimy w grube plastry. Na wierzch wykładamy resztkę leśnego sosu tatarskiego i pokrojoną w piórka czerwoną cebulę. 

SMACZNEGO !

Telewizja Republika

Wiadomości

Szczerba składa życzneia. Ludzie przypominają politykowi KO wspieranie migrantów i pytają: „Takich jak w Niemczech?”

Zatrucie narkotykami przy wigilijnym stole - 14 osób trafiło do szpitala!

Abp Galbas konkretnie o miłości: to nie jest poezja

Sportowcy roku to Caitlin Clark i Shohei Ohtani

Niemcy likwidują rolnictwo w UE. Golińska: Polacy zostali oszukani przez Tuska

Przeszukania klasztoru Dominikanów przez bodnarowców – ostry komentarz Romanowskiego

Bodnarowcy Tuska przeszukali klasztor w Lublinie - szukali Romanowskiego

Wjechał w pieszych - wśród poszkodowanych dzieci

Wstrząsające filmy i zdjęcia z katastrofy samolotu w Kazachstanie

Śmiertelny pożar w budynku mieszkalnym

Alicja Klasik: Olimpijski medal mnie napędza

Kolejny kabel na dnie Bałtyku przerwany

Tragiczny finał połowu bursztynu

Pierwsza porażka Anwilu Włocławek

Turyści i mieszkańcy Krakowa odwiedzają żywą szopkę u franciszkanów...

Najnowsze

Szczerba składa życzneia. Ludzie przypominają politykowi KO wspieranie migrantów i pytają: „Takich jak w Niemczech?”

Niemcy likwidują rolnictwo w UE. Golińska: Polacy zostali oszukani przez Tuska

Przeszukania klasztoru Dominikanów przez bodnarowców – ostry komentarz Romanowskiego

Bodnarowcy Tuska przeszukali klasztor w Lublinie - szukali Romanowskiego

Wjechał w pieszych - wśród poszkodowanych dzieci

Zatrucie narkotykami przy wigilijnym stole - 14 osób trafiło do szpitala!

Abp Galbas konkretnie o miłości: to nie jest poezja

Sportowcy roku to Caitlin Clark i Shohei Ohtani