Przejdź do treści

Smaki Lasu. Duszony dzik prosto z ogniska [wideo]

Źródło: Telewizja Republika

Tym razem w programie „Smaki Lasu” odwiedziliśmy Nadleśnictwo Bircza, położone na pograniczu Karpat Wschodnich i Zachodnich. Nadleśnictwo charakteryzuje się rozległymi, pokrytymi lasem wzgórzami. Na jednym z nich - Wzgórzu Chomińskim, Karol przygotował dla Państwa strawę z duszonego dzika, prosto z ogniska. Zapraszamy do obejrzenia!

Nadleśnictwo Bircza położone jest we wschodniej części województwa podkarpackiego, tuż przy granicy państwowej z Ukrainą. Teren nadleśnictwa zajmuje powierzchnię 29 860 ha. 

Nadleśnictwo charakteryzuje się wysoką lesistością, która wynosi około 60%. Lasy w tym regionie są bardzo zróżnicowane zarówno pod względem gatunkowym, jak i ilościowym. Występują tu niemal wszystkie gatunki drzew, począwszy od jodły, klona, jaworu, świerku, sosny, dębu oraz wiele gatunków drzew owocowych. 

Usunięto obraz.

W wyniku suszy, która dotknęła Polskę w 2015 roku, na terenie Nadleśnictwa ucierpiało wiele drzewostanów jodłowych. Leśnicy walczą również z masowym pojawianiem się w tym regionie jemioły.

Jemioła atakuje starsze drzewa, głównie jodłowe, natomiast nie pozostaje bierna wobec młodszego pokolenia. Skutkuje to tym, że w przeciągu kilku najbliższych lat, jeżeli leśnicy nie podejmą działań, możemy mieć poważny problem z drzewostanami jodłowymi. Jesteśmy w stałym kontakcie i współpracujemy z naukowcami, z którymi staramy się wprowadzić jakiś schemat działania, który pozwoli nam zatrzymać dalsze postępowanie tego masowego pojawu” – powiedział Jakub Masłowski, Specjalista Służby Leśnej w Nadleśnictwie Bircza.

Usunięto obraz.

Duszony dzik z ogniska

SKŁADNIKI:

  • Schab z dzika
  • Oliwa z pokrzywy
  • Czosnek
  • Cebula
  • Maliny
  • Zioła leśne DOBRE Z LASU
  • Imbir
  • Papryka słodka
  • Pomidory
  • Pieprz
  • Sól
  • Rydze DOBRE Z LASU

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Schab z dzika kroimy w plastry o grubości 1 cm, a następnie wzdłuż. Na patelnię wlewamy oliwę z pokrzywy, dodajemy 3 ząbki rozgniecionego czosnku, pokrojoną w piórka cebulę oraz garść świeżych malin. Gdy wszystkie składniki się chwilę podsmażą, dodajemy na patelnię dzika. Przyprawiamy wszystko ziołami leśnymi do dziczyzny DOBRE Z LASU. Smażymy na małym ogniu. 

Imbir, paprykę i pomidory kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy na patelnię. Na sam koniec przyprawiamy solą i pieprzem. Dusimy na małym ogniu około godziny. Wykładamy na talerz i na wierzch kładziemy parę marynowanych rydzów DOBRE Z LASU. SMACZNEGO!

Telewizja Republika

Wiadomości

Szczerba składa życzneia. Ludzie przypominają politykowi KO wspieranie migrantów i pytają: „Takich jak w Niemczech?”

Zatrucie narkotykami przy wigilijnym stole - 14 osób trafiło do szpitala!

Abp Galbas konkretnie o miłości: to nie jest poezja

Sportowcy roku to Caitlin Clark i Shohei Ohtani

Niemcy likwidują rolnictwo w UE. Golińska: Polacy zostali oszukani przez Tuska

Przeszukania klasztoru Dominikanów przez bodnarowców – ostry komentarz Romanowskiego

Bodnarowcy Tuska przeszukali klasztor w Lublinie - szukali Romanowskiego

Wjechał w pieszych - wśród poszkodowanych dzieci

Wstrząsające filmy i zdjęcia z katastrofy samolotu w Kazachstanie

Śmiertelny pożar w budynku mieszkalnym

Alicja Klasik: Olimpijski medal mnie napędza

Kolejny kabel na dnie Bałtyku przerwany

Tragiczny finał połowu bursztynu

Pierwsza porażka Anwilu Włocławek

Turyści i mieszkańcy Krakowa odwiedzają żywą szopkę u franciszkanów...

Najnowsze

Szczerba składa życzneia. Ludzie przypominają politykowi KO wspieranie migrantów i pytają: „Takich jak w Niemczech?”

Niemcy likwidują rolnictwo w UE. Golińska: Polacy zostali oszukani przez Tuska

Przeszukania klasztoru Dominikanów przez bodnarowców – ostry komentarz Romanowskiego

Bodnarowcy Tuska przeszukali klasztor w Lublinie - szukali Romanowskiego

Wjechał w pieszych - wśród poszkodowanych dzieci

Zatrucie narkotykami przy wigilijnym stole - 14 osób trafiło do szpitala!

Abp Galbas konkretnie o miłości: to nie jest poezja

Sportowcy roku to Caitlin Clark i Shohei Ohtani