Z badań przeprowadzonych w 2021 r. wynika, że 6 na 10 Polaków czyta etykiety, aby zdobyć produkty wysokiej jakości. Dla ponad połowy Polaków ważne jest, w jaki sposób kupowana przez nich żywność wpływa na zdrowie - podkreślił prezes UPEMI Wiesław Różański.
- Czas pandemii zweryfikował podejście konsumentów do zdrowia, stylu życia, a także do wybieranych artykułów spożywczych. Dla ponad połowy Polaków ważne jest, w jaki sposób kupowana przez nich żywność wpływa na zdrowie - podkreślił Różański.
Jakość to priorytet
Zdaniem Różańskiego, przyszłością polskiego rolnictwa jest produkowanie żywności wysokiej jakości. To droga do stabilizacji sytuacji dochodowej hodowców i przetwórców m.in. poprzez zwiększenie sprzedaży na rynku lokalnym oraz eksportu polskich produktów rolno-spożywczych na globalnych rynkach. Prezes UPEMI uważa, że najważniejsze jest, by produkty wysokiej jakości były dostępne w coraz większej ilości punktów dystrybucji.
Jak zauważył, coraz bardziej wyraźny jest trend na dietę zrównoważoną, w której konsumenci spożywają mniej mięsa, ale za to wysokiej jakości i ze sprawdzonego źródła.
- Takie mięso i wędliny dostarczają dziś producenci i przetwórcy uczestniczący w polskim systemie jakości żywności QAFP (Quality Assurance for Food Products) - zaznaczył Różański.
Prezes UPEMI dodał, że od ponad roku dania przygotowywane na bazie certyfikowanej wieprzowiny przygotowywane są w jednej z warszawskich restauracji.
- Ten program chcemy rozszerzać o kolejne podmioty z sieci HoReCa na terenie całego kraju - zaznaczył Różański.