W Niemczech brakuje pracowników sezonowych zatrudnianych co roku w rolnictwie. Teraz trwa sezon zbioru szparagów. Producenci alarmują, że z powodu braku chętnych do pracy duża część warzyw może pozostać w ziemi.
Producenci szparagów ostrzegają, że w tym roku prawdopodobnie na rynek trafi mniej niż rok temu tego „królewskiego warzywa” – jak Niemcy nazywają szparagi. Powodem są niskie temperatury w ostatnich tygodniach oraz brak rąk do pracy.
Rolnicy twierdzą, że brakuje im między innymi polskich pracowników sezonowych. „Coraz mniej osób z Europy Wschodniej przyjeżdża do pracy sezonowej w Niemczech, znajdują bowiem lepszą pracę u siebie w kraju” – powiedział agencji DPA szef spółdzielni produkującej warzywa i owoce w Badenii Hans Lehar. Podobnego zdania jest Miriam Adel ze związku producentów szparagów we Frankonii. Jeszcze dziesięć lat temu zatrudniałem wyłącznie Polaków, dzisiaj nie ma żadnego – dodała.
Niemcy są liderami w produkcji oraz spożyciu szparagów. Ich uprawa zajmuje 24 tysięcy hektarów, z których pozyskuje się ponad 127 tysięcy ton warzyw. Oznacza to, że przeciętnie każdy obywatel zjada rocznie ponad półtora kilograma szparagów.