Przejdź do treści

Naukowcy: ludzie wiedzą, jak zdrowo jeść. Niestety nie stać ich na taką dietę

Źródło: Fot. Unsplash/Louis Hansel

Rodziny o niskich dochodach mają dużą świadomość zdrowego odżywiania, ale nie stać ich na wartościową żywność dobrej jakości – napisali naukowcy na łamach „Emerald Open Research”.

Badania przez dwa lata prowadzili naukowcy z University of York we współpracy ze skupiającą osiem uniwersytetów inicjatywą N8Agrifood. Badani starali się jeść jak najwięcej owoców i warzyw, unikając przetworzonej żywności, gdy tylko było to możliwe. Większość uważała jednak, że ze względu na niższy koszt przetworzona żywność jest bardziej dostępna niż zdrowsze odpowiedniki.

Uczestnicy badań wskazywali, że dostęp do zdrowej i świeżej żywności był też ograniczony geograficznie. Dostępność świeżej i zdrowej żywności w lokalnych sklepach była postrzegana jako niewielka, natomiast koszt dojazdu do dużych supermarketów, gdzie jakość i różnorodność żywności może być lepsza, został uznany za zbyt wysoki.

Świadomość braku dostępu do wartościowej i świeżej żywności ze względu na niskie dochody nasilała piętno życia w ubóstwie. Była widocznym przykładem nierówności społeczno-ekonomicznych, szczególnie dla rodziców i opiekunów, którzy chcieli zapewnić dzieciom dostęp do zdrowej diety. – Nie jest miło czuć, że nie można kupić zdrowej lub lepszej żywności, ponieważ jest droższa – powiedział jeden z respondentów.

Pandemia pogarsza dietę

Badania sugerują również związek między wyższym spożyciem przetworzonych produktów i korzystaniem z banku żywności.

Jak wskazują autorzy, potrzebna jest polityka skupiająca się na czynnikach strukturalnych, w tym ubóstwie i geograficznym dostępie do żywności.

Naukowcy zaznaczają, że pandemia i związane z nią konsekwencje gospodarcze spowodowały gwałtowny wzrost braku bezpieczeństwa żywnościowego. W lipcu 2020 r. około 16 proc. dorosłych Brytyjczyków, czyli 7,8 mln osób, zmniejszyło rozmiary posiłków lub zrezygnowało z posiłków z powodu niewystarczających dochodów. Liczba ta utrzymywała się na stabilnym poziomie od kwietnia do lipca 2020 r. i jest mniej więcej dwukrotnie wyższa od wskaźników z okresu poprzedzającego pandemię Covid-19.

naukawpolsce.pap.pl

Wiadomości

Szopka z historią! Dawid Szczypka o tradycji kolędowania u Zagórzan

Rosja znów zaatakowała ukraińską stolicę. Zginęło kilka osób

Trzaskowski w rytmach disco-polo. „Druga tura bez Bążura” viralem w sieci! WIDEO

Nauka jazdy na nartach biegowych

Uszkodzona kamienica w Lublinie. Wiemy więcej!

TRZEBA ZOBACZYĆ!

Pokochaliście aplikację Radio Republika! 10 tysięcy pobrań w ciągu doby

Karol Karpierz - mistrz skialpinizmu w rozmowie z Zosią Klepacką!

SPRAWDŹ TO!

Kto kupi TVN? Wokół stacji krąży coraz więcej spółek

Nawet minus 40 stopni. Tak będzie w USA

Uwaga: S5 zablokowana w kierunku Poznania!

HIT DNIA

HIT! Owsiak znów zaatakował PiS. I klasycznie wychwalał rząd Tuska

Scholz atakuje wolność słowa. Niemiecki kanclerz napędzany lękiem

Ruszają ferie zimowe. Policja zapowiada więcej patroli

Przed nami zimowy, ale ciepły weekend. Sprawdź prognozę!

Jaki prezent Rafał Trzaskowski dostał na urodziny?

Najnowsze

Radio Republika teraz również w aplikacji. Pobierz i słuchaj bez przeszkód!

Nauka jazdy na nartach biegowych

Uszkodzona kamienica w Lublinie. Wiemy więcej!

Pokochaliście aplikację Radio Republika! 10 tysięcy pobrań w ciągu doby

TRZEBA ZOBACZYĆ!

Karol Karpierz - mistrz skialpinizmu w rozmowie z Zosią Klepacką!

Szopka z historią! Dawid Szczypka o tradycji kolędowania u Zagórzan

Rosja znów zaatakowała ukraińską stolicę. Zginęło kilka osób

Trzaskowski w rytmach disco-polo. „Druga tura bez Bążura” viralem w sieci! WIDEO