Otwarcie placówek gastronomicznych będzie możliwe w maju, gdy dzięki programowi szczepień zostaną zabezpieczeni seniorzy i osoby najbardziej narażone na zakażenie – powiedział prezes Polskiego Funduszu Rozwoju Paweł Borys.
Szef PFR powiedział, że jeśli do maja uda się zaszczepić seniorów, czyli osoby najbardziej narażone na zakażenie, zniknie podstawowy powód zamykania niektórych firm. Zaznaczył, że majowy scenariusz jest możliwy, jeśli nie powstaną nowe zagrożenia.
Aktualnie restauracje mogą oferować jedzenie na wynos lub z dostawą.
Pomoc z Tarczy Finansowej PFR 2.0 otrzymało dotychczas ponad 4 tys. placówek gastronomicznych. Wypłacono im 682 mln zł – informował wiceprezes PFR Bartosz Marczuk.
Tarcza Finansowa PFR 2.0 umożliwia przyznawanie mikro, małym i średnim firmom subwencji, które będą mogły być w 100-proc. umarzane. Chodzi o branże, które musiały ograniczyć lub zawiesić działalność w związku z sytuacją epidemiologiczną związaną z COVID-19. Wartość programu to 13 mld zł.