Podróże ItaliAnny: Jak jadali starożytni Rzymianie?
Dziś Domus Romana obejrzy każdy, kto odwiedza toskańską Lukkę. To pierwsze i jedyne we Włoszech miejsce wykopalisk archeologicznych przekształcone w muzeum dzięki funduszom wyłącznie prywatnym. Placówka niewielka, zamknięta w kilku zaledwie pomieszczeniach, prowadzona jest z takim zaangażowaniem i pasją oraz pomysłowością, że z przyjemnością się ją ogląda.
Na prezentowanym zdjęciu znajduje przepis na gęsty sos miętowy. Był sporządzony z utartych razem listków mięty, sera owczego, czosnku, miodu i oliwy. Rzymianie serwowali go na początek uczty, aby oczyścić duszę i ciało w obliczu Bogów. Jest wyborny, a tak prosty do zrobienia. Świetnie łączy się z pieczywem (typu graham). Można go skosztować podczas odwiedzin w Domus Romana w mieście Lukka we włoskim regionie Toskania.
Domus Romana to prywatne muzeum w podziemiach kamienicy, gdzie odkopano pozostałości dawnego, rzymskiego domostwa. Zwane Domem Chłopczyka na Delfinie ze względu na znalezione fragmenty płaskorzeźby o tej tematyce, pochodzi z I w p.n.e. Naturalnie z samego domostwa pozostało bardzo niewiele, natomiast fascynujące jest to, że zachowane warstwy murów kryjące się w fundamentach pozwalają prześledzenie ewolucji technik budowlanych od czasów sprzed 2 tys. lat do współczesności (od czasów rzymskich, longobardzkich, poprzez średniowiecze i renesans). Dodatkową ofertą Domus Romana są kolacje organizowane pośród archeologicznych znalezisk z zastosowaniem oryginalnych przepisów.
Nastrojowa strona internetowa dostarcza nie tylko informacji o historii odkrycia Domus i jego misji, ale też pokazuje, jak bogatą działalność edukacyjną prowadzi http://www.domusromanalucca.it/site/eng/