Amerykański naukowiec, Mike Adams postanowił sprawdzić czy to, co nazywamy „zdrową żywnością” faktycznie jest zdrowe. Wnioski, do których doszedł okazały się wstrząsające! Zdołał je opublikować w książce „Ukryte toksyny. Żywność, która truje”. Jednak koncerny spożywcze wypowiedziały mu wojnę.
Mike Adams to amerykański naukowiec, który postanowił sprawdzić czy faktycznie zdrowa żywność, która uchodzi obecnie niemal za styl życia, jest faktycznie zdrowa. Wraz z zespołem badawczym w specjalnym, certyfikowanym laboratorium, wykonał skomplikowaną procedurę testowania żywności pod kątem zawartości trujących substancji. Fachowo procedura to odbywa się dzięki wykorzystaniu spektrometru mas z jonizacją w plazmie sprzężonej indukcyjnie.
Odkrył, że popularna żywność uchodząca za dietetyczną i ekologiczną, nazywana raw food, a także produkty typu fast food oraz rozmaite suplementy diety to siedlisko trucizn! Co więcej trucizny kryją się także w herbatach i produktach herbacianych, traktowanych przecież jako źródło zdrowia i dobrego samopoczucia. Jakie dokładnie trucizny znajdują się w żywności, którą spożywamy niemal każdego dnia i za co są odpowiedzialne? Oto spis najgorszych toksyn, obecnych w naszym jedzeniu:
Rtęć - jedna z najgroźniejszych substancji chemicznych dla człowieka.
Wolfram - powoduje ostre zatrucia oraz udary mózgu.
Arsen - odpowiada za takie choroby układu krążenia, jak zabójcze nowotwory czy szalejąca cukrzyca.
Kadm - toksyczna substancja, która niszczy twój żołądek, wywołuje biegunkę lub skurcze.
Mike Adams, odkrywszy trucizny w codziennych posiłkach, postanowił napisać na temat książkę, by uprzedzić wszystkich, którzy dali się złapać w pułapkę „zdrowej żywności”. Wyniki badań uświadomiły bowiem Adamsowi, że koncerny spożywcze działają na podobnej zasadzie, co zbrojeniowe czy farmaceutyczne. Dla nich ważniejszy od dobra klienta jest zysk. To dlatego manipulują informacjami o swoich produktach, byle tylko sprzedać produkt.
Szefowie koncernów spożywczych usiłowali zablokować publikację książki Adamsa. Najpierw próbowali zablokować badania, potem wszystkiemu zaprzeczali, potem zaś posługiwali się manipulacją i kłamstwami. Adams jednak nie uległ. - Skala oszustwa jest wręcz niewiarygodna - twierdzi. I opisuje, w jaki sposób pewna amerykańska firma sprzedająca tzw. zdrową żywność, informuje szeroko o jej zaletach, zatajając, że zawiera ona toksyczne ilości ołowiu, kadmu, rtęci i wolframu. To niemal bomba biologiczna!
Książka Adamsa, mimo ogromnych problemów, ukazała się jednak w Stanach Zjednoczonych, a niedawno pojawiła się na polskim rynku. Adams nie tylko ujawnia w niej wielkie manipulacje koncernów farmaceutycznych, ale podpowiada również co zrobić, by zminimalizować ilość szkodliwych substancji w organizmie.
Mike Adams, Ukryte toksyny. Żywność, która truje, Kraków 2017, Esprit.