Na całym świecie 60 proc. konsumentów woli kupować żywność wytworzoną w ich własnym kraju; taka postawa jest najczęstsza wśród Włochów (74 proc.) i Szwedów (71 proc.), a najrzadsza wśród mieszkańców Hongkongu (30 proc.) - wynika z sondażu firmy badawczej YouGov. W Polsce żywność wytwarzaną lokalnie preferuje 63 proc. konsumentów.
Przywiązanie do produktów spożywczych z własnego kraju silnie deklarują również m.in. Francuzi i Hiszpanie (67 proc.) czy Kanadyjczycy (65 proc.).
Chęć zaopatrywania się w lokalne produkty w większości wykazują również m.in. Niemcy (62 proc.), Chińczycy (60 proc.), Amerykanie (56 proc.) czy Brytyjczycy (54 proc.) - pokazuje badanie, które przeprowadzono w 2022 roku w 18 państwach świata.
Produkcja, pakowanie i dystrybucja żywności generuje jedną trzecią całkowitej emisji gazów cieplarnianych i powoduje 80 proc. strat w różnorodności biologicznej - informuje ONZ. By zmniejszyć negatywny wpływ na środowisko, ONZ zachęca więc konsumentów do spożywania produktów pochodzenia roślinnego i wytwarzanych lokalnie.
W większość z badanych krajów, w tym i w Polsce, konsumenci deklarujący zaniepokojenie zmianą klimatu byli też bardziej skłonni do kupowania żywności wytwarzanej lokalnie - zwraca uwagę YouGov.
JESTEM LOKALNĄ PATRIOTKĄ!!kupuję tylko produkty rolne lokalne,SMAKUJA MI mleko i jego przetwory, mięso i wędliny ,miody ,jabłka ,truskawki, maliny ,ogórki, pomidory ,które UWIELBIAM, generalnie robiąc zakupy PATRZĘ NA KOD 590, bo z tego POLSKA ROŚNIE ROZWIJA SIĘ ,jest nam lepiej https://t.co/xSaxF5fOfK
— petronela30875835🇵🇱 4XNIE referendum (@petrone30875835) September 6, 2023