Archeolodzy na terenie Chorwacji trafili nie niezwykły artefakt. Chodzi o ser, który liczy sobie… 7 tys. lat! To niewątpliwy przełom w historii europejskiej kuchni. Uważano dotąd, że na terenie dzisiejszej Europy ser zaczęto wytwarzać dwa tysiące lat później.
Przełomowe odkrycie miało miejsce w okolicach wiosek Pokrovnik i Danilo Bitinj. Udało się odkopać też naczynia i urzędzenia kuchenne, takie jak rogi do picia czy sita.
Na niektórych naczyniach znaleziono pozostałości sera podobnego do znanej nam fety. Wiek znaleziska oszacowano na 5,3 tys. lat p.n.e.
Ustalono, że rozwój rolnictwa i udomowienie bydła w Europie nastąpiły ok. 9 tys. lat temu. Najwcześniejsze ślady produkcji sera w regionie Morza Śródziemnego pochodziły sprzed 5 tys. lat, czyli początków epoki brązu. Najnowsze odkrycie cofa datę rozpoczęcia serowarstwa o 2 tys. lat.
Wskazuje się też, że wraz z nadejściem produkcji mleka i sera w Europie, śmiertelność wśród dzieci drastycznie zmalała. Był to krok milowy w demograficznym rozwoju, który dały początek farmerskim społecznościom. To z kolei rozpoczęło proces formowania się pierwszych miast.
Polecamy Nasze programy
Wiadomości
Najnowsze
„Sz**am na Francję. Jak będzie nas wystarczająco dużo, to zabijemy wszystkich Żydów", krzyczał 22-letni Algierczyk