Przejdź do treści

Właściwości zdrowotne ... kasztanów! Niezwykłe, co można z nich zrobić. SPRAWDŹ !

Źródło:

Już w XIX wieku Lucyna Ćwierczakiewiczowa podawała przepisy z wykorzystaniem kasztanów. Po niej również Maria Disslowa popularyzowała spożycie kasztanów. W przedwojennej Polsce kasztany były bardzo popularne i występowały wówczas częściej pod nazwą "marrony".

Owoce kasztana jadalnego oprócz unikalnego smaku, są również bardzo zdrowe. Zawierają witaminy B, E i K, wapno, magnez, potas, fosfor, żelazo, lecytynę oraz mają właściwości antyrakowe, mąka kasztanowa nie zawiera zaś glutenu. Można je jeść zarówno na surowo, jak i po obróbce termicznej - pieczone na żarze, w warunkach domowych w piekarniku lub gotowane w wodzie. Należy jednak pamiętać, aby wcześniej naciąć skórkę owocu - w przeciwnym wypadku wybuchnie nam w piekarniku :) Tutaj mała dygresja: niektórzy smakosze kasztanów zostawiają jeden nienacięty kasztan w piekarniku twierdząc, że kiedy wybuchnie wiadomo, że kasztany są już upieczone. Kasztany nadają się zarówno do potraw słodkich (torty, ciasta, pureé), jak i wytrawnych (zupy, różne farsze).

W Polsce niestety trudno dostać dobre kasztany jadalne. Jeśli znajdziemy je w sklepie należy dokładnie się im przyglądnąć przed zakupem. Należy wybierać owoce o świecącej, niepopękanej i gładkiej łupinie. Najlepiej każdy egzemplarz wziąć do ręki i placami lekko nacisnąć.

A oto przepis na tzw. Pureé kasztanowe

Składniki:

50 dag kasztanów jadalnych

1 łyżka cukru

pół szklanki wody

odrobina masła

Kasztany pieczemy jak w przepisie powyżej i obieramy i drobno siekamy. Następnie z wody i cukru robimy syrop dodajemy kasztany i trzymamy na małym ogniu przez ok. 15 min, mieszając aby się nie przypaliło. Następnie miksujemy blenderem na jednolitą masę. Tak przygotowane pureé możemy dodawać do ciast lub zrobić z niego krem dodając śmietanki lub jogurtu, ekstraktu waniliowego oraz dosładzając do smaku w proporcjach jakie nam najbardziej odpowiadają. 

Co jeszcze możemy zrobić z kasztanów?

- Maseczka z roztartych kasztanów i łyżki olejku kokosowego potrafi zdziałać prawdziwe cuda. Sprawia, że skóra twarzy jest gładsza, sprężysta i dobrze nawilżona.

- Kasztany są bardzo pomocne w pielęgnacji włosów i skóry głowy. Woda kasztanowa (powstała po zagotowaniu nasion) regularnie wcierana w skórę głowy wzmacnia cebulki włosowe, zapobiegając tym samym ich wypadaniu.

- Pasta do zębów - Papka, która powstaje po dokładnym rozdrobnieniu miąższu kasztanów, ma właściwości wybielające. Zastąp nią tradycyjną pastę do zębów i ciesz się perlistym uśmiechem.

 

http://pochwalaprostoty.blogspot.com/

Wiadomości

Niemiecki generał ostrzega: Rosja szykuje atak na państwa NATO

Wyspa pierwiastków. Wyścig napędza topnienie lodu

AKTUALIZACJA

TikTok nie działa w USA. Komunikat dla użytkowników

NATO ściąga dodatkowe oddziały. Wybory w europejskim kraju

Nigeria przyjęta do grupy BRICS. Co jej to da?

Amerykanie uderzyli we flotę cieni. Chiny drogo za to zapłacą

Oni ignorowali chorobę. Sztuczna inteligencja tworzy pierwszy lek

Księżyc na liście zagrożonych obiektów kultury! Żeby nie ukradli

Donald Trump i Melania Trump na pokładzie Air Force One

Rośnie przemoc wobec chrześcijan

Rząd zablokuje aprzedaż nieletnim e-papierosów bez nikotyny?

Republika Wieczór: strajk głodowy w Bogdance, czyli walka o kopalnię

Fogiel: Rafał Trzaskowski próbuje kopiować wszystkich

Poważny wypadek. Zderzyła się cysterna z ciągnikiem

Dzisiaj informacje Telewizja Republika 18.01.2025

Najnowsze

Radio Republika teraz również w aplikacji. Pobierz i słuchaj bez przeszkód!

NATO ściąga dodatkowe oddziały. Wybory w europejskim kraju

Nigeria przyjęta do grupy BRICS. Co jej to da?

Amerykanie uderzyli we flotę cieni. Chiny drogo za to zapłacą

Oni ignorowali chorobę. Sztuczna inteligencja tworzy pierwszy lek

Niemiecki generał ostrzega: Rosja szykuje atak na państwa NATO

Wyspa pierwiastków. Wyścig napędza topnienie lodu

TikTok nie działa w USA. Komunikat dla użytkowników

AKTUALIZACJA