Z danych Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego Państwowego Zakładu Higieny wynika, że w marcu na grypę zmarło 27 osób. W minionym miesiącu w całej Polsce odnotowano ponad 910 tys. zachorowań na grypę. Z powodu grypy lub jej podejrzenia w marcu wystawiono ponad 4,3 tys. skierowań do szpitala.
Tegoroczna epidemia grypy jest najgorszą od 15 lat. Specjaliści podkreślają, że bardzo ważne są szczepienia, mogą one zapobiec rozwojowi infekcji i powikłaniom po jej przebyciu. Przekonują również, że należy zwrócić uwagę na przestrzeganie zasad higieny. W miejscach publicznych i środkach transportu należy unikać niepotrzebnego dotykania powierzchni i elementów ich wyposażenia.
Gorączka, bóle głowy, bóle mięśniowo-stawowe, kaszel, ból gardła lub duszność, to typowe objawy grypy i nie można ich bagatelizować. Należy pamiętać, ze w przypadku podejrzenia lub rozpoznania grypy wskazane jest pozostać w domu. To zmniejsza rozprzestrzenianie się choroby i ryzyko groźnych powikłań.
Ze względu na obniżoną odporność najbardziej narażone na zachorowanie są dzieci do 4 roku życia i osoby starsze.
Naukowcy z Uniwersytetu Yale twierdzą , że do złagodzenia infekcji o podłożu wirusowym najlepiej sprawdza się dieta bogata w białka i tłuszcze zwierzęce.