Przejdź do treści

Te ryby są zdrowe i tanie. Turyści się zajadają się nimi nad Bałtykiem

Źródło: Canva.com

Trwa sezon wakacyjny, a nad morzem popularnością zaczęła się cieszyć nietypowa dotychczas przekąska – smażone szprotki. Te niewielkie ryby morskie są klasyfikowane jako tłuste, a ich mięso jest białe i dość delikatne. Czy warto pójść za trendem i sięgnąć po szprotki podczas wczasów nad morzem? Czy szprotki są zdrowe? Odpowiadamy poniżej.

Szprotka, czy też inaczej szprot lub sardynka norweska, to mała ryba morska zaliczana do ryb tłustych. Szprotki dorastają do 9-15 cm długości, a spotkać je można w Bałtyku, innych wodach Europy, a także w okolicach Nowej Zelandii, Australii i w południowo-zachodnim Atlantyku. Z wyglądu przypominają śledzie, ale są od nich mniejsze.

Z reguły szprotki wędzi się, a następnie zalewa olejem i puszkuje. Nadaje to rybom przyjemny smak i aromat dymu. W okolicach występowania szprotki dostępne są też na surowo, a w południowej Europie popularnością cieszy się przekąska w postaci smażonych szprotek.

Teraz można ją znaleźć też w kurortach nad polskim morzem. Jakie mają zalety? Przede wszystkim to naprawdę ryby poławiane w Bałtyku, są też stosunkowo tanie. Jak podaje "Gazeta Wyborcza", mała porcja smażonych szprotek to koszt ok. 14 zł, za dużą trzeba zapłacić ok. 24 zł. Sprawdźmy zatem, czy są zdrowe.

Szprotki to ryby dosyć tłuste, ponieważ zawierają ok. 10 proc. tłuszczu. W 100 g mięsa znajdziemy blisko 160 kcal, 23 g białka, a także kwasy omega-3 i omega-6. Szproty stanowią bogate źródło witaminy B12 (nawet 548 proc. zapotrzebowania dziennego), a także selenu i fosforu. Dostarczają też spore dawki niacyny, ryboflawiny, witaminy B6, witaminy D, witaminy B5 oraz choliny. Ze składników mineralnych warto też wspomnieć obecny w mięsie szprota cynk, miedź, magnez i potas.

Skażenie rybiego mięsa zanieczyszczeniami trafiającymi do mórz i oceanów to kwestia, na którą warto zwracać uwagę, gdy planujemy dietę. Zanieczyszczenie rtęcią należy tu do kluczowych zagadnień. W przypadku szprotek skażenie rtęcią jest niewielkie.

Te małe ryby żywią się głównie zooplanktonem i niedużymi morskimi skorupiakami. Oznacza to, że szprotki są nisko w morskim łańcuchu pokarmowym i nie akumuluje się w nich dużo rtęci. Więcej tego pierwiastka gromadzą większe ryby drapieżne, które zjadają te mniejsze.

www.zywienie.medonet.pl, facebook

Wiadomości

Trump w Kaliforni. Określił widok zniszczeń jako "niewiarygodny"

Ogromne pieniądze położy na stole. Za głowy przywódców Talibów

Mel Gibson idzie "po" Hollywood

Okręty NATO na Bałtyku niczym potężny monitoring. Widzą ich ruchy

Znaleźli klucz do tajemnic wszechświata? To Majoron

Kristi Noem wzmocni Trumpa. Ona będzie strzec granicy!

Wybierasz się tam na wakacje? Po kieszeni! Kolejne miasto Europy

Znowu zmiany w atlasie. Czym zaskoczy Trump? Prosto z Las Vegas

Ukraina oferuje bezpłatny węgiel dla Naddniestrza

Niemiecki inżynier pobił rekord świata. Spędził pod wodą tyle dni

Administracja Trumpa rozważa pomoc dla Ukrainy. Kto zapłaci?

Jakubiak: układanie demokracji przez Niemców w Europie zawsze kończy się wojną!

Fogiel: w Waszyngtonie świeci się na czerwono, że płk Dusza wraca do SKW

Buda: nie ma żadnych przesłanek do wykluczania Izby Kontroli Nadzwyczajnej

Musk wspiera AfD: "Niemcy muszą walczyć o swoją przyszłość"

Najnowsze

Trump w Kaliforni. Określił widok zniszczeń jako "niewiarygodny"

Znaleźli klucz do tajemnic wszechświata? To Majoron

Kristi Noem wzmocni Trumpa. Ona będzie strzec granicy!

Wybierasz się tam na wakacje? Po kieszeni! Kolejne miasto Europy

Znowu zmiany w atlasie. Czym zaskoczy Trump? Prosto z Las Vegas

Ogromne pieniądze położy na stole. Za głowy przywódców Talibów

Mel Gibson idzie "po" Hollywood

Okręty NATO na Bałtyku niczym potężny monitoring. Widzą ich ruchy