Czosnek pospolity (Allium sativum) to nie tylko przyprawa, ale także roślina, której walory zdrowotne znane są od bardzo dawna. Jej właściwości bakteriobójcze były wykorzystywane już w starożytnym Rzymie, Grecji i Egipcie.
Czosnek jest ponadto bogatym źródłem witaminy C. W 100 g części jadalnych produktu znajduje się 31 mg tej witaminy. Czosnek zawiera także minerały - stosunkowo dużo potasu, żelaza i fosforu.
Spośród wielu składników czosnku największą rolę odgrywają związki siarki, które odpowiadają za charakterystyczny zapach surowca.
Właściwości zdrowotne czosnku:
Czosnek zmniejsza stężenie cholesterolu całkowitego oraz frakcji LDL. Wpływa także na stężenie triglicerydów we krwi. Zwiększone stężenie triglicerydów wiąże się z dużym ryzykiem chorób układu sercowo-naczyniowego, dlatego uważa się, że regularne spożycie czosnku może działać profilaktycznie i chronić przed rozwojem tych chorób.
Badania epidemiologiczne wykazują ponadto wyraźną zależność między dietą bogatą w czosnek a małą zachorowalnością na nowotwory układu pokarmowego. Badania in vitro i in vivo wskazują, że czosnek zapobiega namnażaniu się różnego rodzaju komórek nowotworowych. Narodowy Instytut Raka (NCI) w Stanach Zjednoczonych uznał czosnek za jedno z warzyw o największym potencjalnym działaniu przeciwnowotworowym.
Właściwości przeciwbakteryjne i przeciwgrzybiczne czosnku były znane już francuskiemu prekursorowi mikrobiologii Ludwikowi Pasteurowi, który stosował go do przemywania i odkażania ran.