Opublikowane w czasopiśmie "Circulation" badania wykazują, że znacznie zwiększają one ryzyko przedwczesnej śmierci, przede wszystkim z powody chorób układu krążenia. Zbędny cukier nie jest obojętny dla zdrowia.
Badacze z Harvard T.H. Chan School of Public Health informują, że słodzone cukrem napoje zwiększają ryzyko śmierci, w tym z powodu chorób układu krążenia i w mniejszym stopniu raka. Uczestnicy szeroko zakrojonych programów badawczych przez lata odpowiadali na pytania dot. diety, trybu życia i zdrowia.
"Po uwzględnieniu wszystkich dodatkowych czynników, w tym indeksu masy ciała BMI i aktywności fizycznej, okazało się, że u osób, które wypijały więcej słodzonych napojów obserwowano podwyższone ryzyko przedwczesnej śmierci. W porównaniu z tymi, którzy takich napojów nie pili w ogóle, ryzyko rosło o 1 procent. U tych, którzy pili do czterech 330 ml puszek takich napojów miesięcznie, o 6 procent. U tych, którzy pili 2 do 6 puszek tygodniowo, o 14 procent. U tych, którzy pili 1-2 dziennie, wreszcie o 21 proc. u tych, którzy pili od 2 wzwyż. Efekt był przy tym silniejszy u kobiet niż u mężczyzn. Gdy rozpatrywano ryzyko przedwczesnej śmierci z powodu tylko chorób układu krążenia, zależność była jeszcze silniejsza. W przypadku osób pijących równowartość dwóch puszek słodzonego napoju dziennie, ryzyko rosło o 31 proc." – czytamy na portalu twojezdrowie.rmf24.pl.
"Nasze wyniki potwierdzają wcześniejsze informacje o szkodliwym dla zdrowia wpływie cukru, w tym zwiększonym ryzyku cukrzycy typu 2, która sama jest dodatkowym czynnikiem ryzyka przedwczesnej śmierci" - mówi prof. Walter Willett.