Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega przed serem góralskim! Wykryto groźne bakterie

Główny Inspektorat Sanitarny ogłosił wykrycie bakterii Listeria monocytogenes w jednej partii sera góralskiego. Wystosował specjalne ostrzeżenie publiczne w tej sprawie.
W produkcie "Ser góralski Mała Gałka Wędzona Balser", 180 g, numer partii – 12080, data trwałości – 06.02.2021.
Producent to PPHU „Balser” Marian Górz, Wróblówka 102 B, 34-470 Czarny Dunajec, weterynaryjny numer identyfikacyjny 12111604.
Zjedzenie produktu zanieczyszczonego Listeria monocytogenes może prowadzić do choroby zwanej listeriozą.
W laboratorium Państwowej Inspekcji Sanitarnej przeprowadzono badanie urzędowe jednej partii produktu. Wykazała ona obecność bakterii Listeria monocytogenes we wszystkich pięciu badanych próbkach.
W związku z wykryciem zagrożenia powiatowy lekarz weterynarii w Nowym Targu wszczął postępowanie administracyjne w sprawie wydania decyzji administracyjnej nakazującej poprawę wszystkich zidentyfikowanych nieprawidłowości w zakładzie produkcyjnym oraz przedstawienia pisemnego udokumentowania działań podjętych przez zakład w celu znalezienia i wyeliminowania przez zakład źródła zanieczyszczenia wyprodukowanego produktu.
Organy inspekcji weterynaryjnej i Państwowej Inspekcji Sanitarnej nadzorują proces wycofywania sera.