Przejdź do treści
Lubelszczyzna – region tradycji i kultury
canva.com

Lubelszczyzna to region położony we wschodniej Polsce. Znany z malowniczych krajobrazów, które obejmują wzgórza Roztocza oraz doliny Wieprza, Bugu oraz Wisły. Region ten charakteryzuje się bogatą historią, długoletnią tradycją, różnorodnością kulturową oraz wyjątkową kuchnią! Rolę strażniczek lokalnych specjałów i obyczajów pełnią tu aktywnie działające Koła Gospodyń Wiejskich. W „Tradycyjnych Smakach Lubelszczyzny” mieliśmy okazję wyruszyć w niezwykłą kulinarną podróż po regionie, poznając dania typowe dla tej części Polski. Zapraszamy do obejrzenia!

Lubelszczyzna to region wyróżniający się na tle innych obszarów Polski, zarówno pod względem fizjograficznym, jak i kulturowym. Znany jest z pięknych krajobrazów, malowniczych wsi oraz głębokiego przywiązania do tradycji. Istotną rolę w pielęgnowaniu lokalnych zwyczajów, promowaniu regionalnej kuchni, a także rzemiosła pełnią tu licznie działające Koła Gospodyń Wiejskich. 

Tradycja kulinarna

Lubelszczyzna słynie z bogatej tradycji kulinarnej, a KGW prężnie biorą udział w jej promocji. Kuchnia opiera się tu na prostych potrawach, przygotowywanych z lokalnych produktów, które od pokoleń pojawiają się na stołach lokalnych mieszkańców. 

Pierogi – symbol polskiej tradycji

Swoją podróż po Lubelszczyźnie rozpoczęliśmy od wsi Rososz. Od 2020 roku działa tu Koło Gospodyń Wiejskich „Siew”, które mimo krótkiego stażu ma już na swoim koncie wiele ciekawych inicjatyw. Gospodynie przygotowały dla nas pierogi w trzech odsłonach (z kapustą i grzybami, soczewicą oraz jagodami) i choć danie to znane jest w całej Polsce, to na Lubelszczyźnie ma swój unikalny przepis, który wyróżnia region. Na liście produktów tradycyjnych województwa lubelskiego, znalazły się „Karczmiskie pierogi z bobru”, za którego recepturę odpowiadają panie z KGW Karczmiska " Babski Młyn".

Parzybroda – przysmak Lubelszczyzny

Kolejnym tradycyjnym daniem w tej części Polski jest parzybroda, czyli jednogarnkowe danie, którego bazę stanowi biała kapusta. Przepis na ten Lubelski przysmak zdradziły nam gospodynie z KGW we Wrzosówce, za który w ubiegłym roku zdobyły pierwsze miejsce w ogólnopolskim konkursie kulinarnym pn. „Bitwa Regionów”.

Kaczka po zamojsku - połączenie żydowskich i polskich tradycji 

Kaczka po zamojsku to danie wywodzące się z kuchni szlacheckiej, która również odcisnęła swoje piętno na kulinarnym dziedzictwie Lubelszczyzny. Kaczka nadziewana jest farszem i podawana z aromatycznym sosem śliwkowym. To danie często serwowane podczas uroczystości oraz świąt. Za wyjątkowy przepis na kaczkę po zamojsku, KGW „Zarzeczanki” otrzymało drugie miejsce na powiat Puławski w konkursie kulinarnym „Kobieta Przedsiębiorcza EKO”.

Jabłka – owoce regionu

Tereny Lubelszczyzny słyną także z długoletnich tradycji sadowniczych, szczególne znaczenie odgrywa tu przetwórstwo jabłek. Jedną z tradycyjnych potraw woj. Lubelskiego, bazującą na tych owocach jest barszcz z niedojrzałych jabłek

Dziczyzna – mięso polskich lasów

Lubelszczyzna to także rozległe tereny leśne, a więc i wytrwane dania z dziczyzny. Jednym z nich jest kociołek myśliwski z sarniną. Dziczyzna często, jako regionalny przysmak promowana jest także na lokalnych festynach i jarmarkach. 

Sztuka ludowa 

Lubelszczyzna to także region pełen tradycji i obyczajów. Bardzo popularne są tu rękodzieła, w postaci haftowanych obrusów, koronkowych serwet czy tradycyjnych strojów ludowych. Dzięki działalności Kół Gospodyń Wiejskich sztuka ludowa przekazywana jest kolejnym pokoleniom. KGW reprezentują także lokalną kulturę na licznych festiwalach i imprezach zarówno tych organizowanych w kraju, jak i za granicą. Doskonałą okazją do promowania regionu są również coroczne dożynki oraz jarmarki świąteczne. 

Zespoły ludowe 

Koła Gospodyń Wiejskich pielęgnują również lokalną kulturę poprzez zakładanie zespołów ludowych. Regionalne pieśni, tańce i obrzędy, stanowią bardzo ważny element tożsamości społeczeństwa. Zespoły te przypominają także, jak ważne jest pielęgnowanie tradycji i przekazywanie jej kolejnym pokoleniom. 

Tkactwo

Tkactwo jest jedną z najstarszych form rzemiosła, która także odgrywa kluczową rolę w zachowaniu pięknej tradycji Lubelszczyzny. Gospodynie KGW w Głębokiem, tkactwo mają we krwi. Za pomocą różnych technik od pokoleń tworzą tkane obrazy, w tym także te z pachnących kwiatów oraz ziół. 

Lubelszczyzna to region o niezwykle bogatej tradycji, w którym wyśmienita kuchnia wiejska łączy się z obyczajami.Region ten jest doskonałym przykładem, jak w obecnym, szybko rozwijającym świecie ważne jest pielęgnowanie tradycji i przekazywanie ich z pokolenia na pokolenie. 

Więcej o Lubelszczyźnie, jej walorach i cudownych potrawach w programie „Tradycyjne Smaki Lubelszczyzny”. Zapraszamy do zapoznania się z całą serią odcinków, która jest dostępna TUTAJ

Wiadomości

Bagiński: Tusk osobiście był bardzo zaangażowany w promowanie Sutryka | Republika Dzień

Francja i Polska przeciwko UE: blokada umowy z Mercosur jako cios dla europejskiego rolnictwa

Nisztor: ws. Collegium Humanum chodzi o masowy proceder kupowania dyplomów - to sprawa ponadpolityczna

Puchar Europy: Anwil awansował do drugiego etapu

Express Republiki | 14.11.2024 | Republika

TYLKO U NAS

Bliska współpracownica Tuska blokuje "Republikę" w KPRM, jej partner jest wydawcą w TVN24

Posłanka Żukowska zaniepokojona zatrzymaniem Sutryka

Izrael przygotowuje rozejm w Libanie jako "prezent" dla Trumpa

Młody sportowiec nie żyje. Pojechał spełniać marzenia

Suski konkretnie o zatrzymaniu Sutryka: próba odwrócenia uwagi od katastrofy PO

Kolejne zatrzymanie przez CBA ws. Collegium Humanum

#BitwaPolityczna | Koalicja 13 grudnia podszywa się pod PiS

Legendarna narciarka wznawia karierę. Ma 40 lat

Kaczyński mocno o Tusku, Hołowni i Orlenie

Czekał w lesie na śmierć. Wtedy nadleciał dron

Najnowsze

Bagiński: Tusk osobiście był bardzo zaangażowany w promowanie Sutryka | Republika Dzień

Express Republiki | 14.11.2024 | Republika

Bliska współpracownica Tuska blokuje "Republikę" w KPRM, jej partner jest wydawcą w TVN24

TYLKO U NAS

Posłanka Żukowska zaniepokojona zatrzymaniem Sutryka

Izrael przygotowuje rozejm w Libanie jako "prezent" dla Trumpa

Francja i Polska przeciwko UE: blokada umowy z Mercosur jako cios dla europejskiego rolnictwa

Nisztor: ws. Collegium Humanum chodzi o masowy proceder kupowania dyplomów - to sprawa ponadpolityczna

Puchar Europy: Anwil awansował do drugiego etapu