Rzodkiewka na nowo – 4 sposoby na wiosenny klasyk

Choć kojarzy się głównie z dodatkiem do kanapki, rzodkiewka ma znacznie większy potencjał. Jest chrupiąca, pikantna i lekko orzeźwiająca – idealna na wiosnę. Do tego zawiera witaminę C, działa oczyszczająco i... nie marnuje się. Warto wykorzystać nie tylko korzeń, ale i liście. Poniżej kilka prostych, ale nietypowych pomysłów na to, co zrobić z rzodkiewką w sezonie.
1. Chłodnik z rzodkiewki
Lekki, różowy i gotowy w kilka minut.
Składniki:
- pęczek rzodkiewek
- 400 ml kefiru lub maślanki
- 2 ogórki gruntowe
- 2 jajka na twardo
- sól, pieprz, szczypiorek
Przygotowanie:
Rzodkiewki i ogórki zetrzeć na tarce, dodać kefir, doprawić, schłodzić. Podawać z jajkiem i szczypiorkiem.
2. Masło rzodkiewkowe
Idealne do chleba z grilla.
Składniki:
- 100 g miękkiego masła
- 5 rzodkiewek
- sól, pieprz
- odrobina soku z cytryny
Przygotowanie:
Rzodkiewki zetrzeć lub drobno posiekać, wymieszać z masłem i przyprawami. Schłodzić. Świetne z pieczywem lub młodymi ziemniakami.
3. Rzodkiewkowe pesto z natki
Nie wyrzucaj liści! Mają smak podobny do rukoli.
Składniki:
- liście z pęczka rzodkiewek (dokładnie umyte)
- 1 ząbek czosnku
- 30 g orzechów włoskich
- 50 ml oliwy
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Wszystko zblendować na gładką pastę. Świetne do makaronu, grzanek, ryb.
4. Pieczone rzodkiewki z miodem i tymiankiem
Tracą ostrość, zyskują słodycz.
Składniki:
- pęczek rzodkiewek
- 1 łyżka miodu
- oliwa, sól, pieprz, świeży tymianek
Przygotowanie:
Rzodkiewki przekroić na połówki, wymieszać z miodem, oliwą i przyprawami. Piec 15–20 minut w 200°C. Podawać jako dodatek do mięsa lub jako ciepłą sałatkę.
Rzodkiewka w majówkowym menu? Jak najbardziej – to tani, lekki i niedoceniany składnik, który może zaskoczyć.
Źródło: Republika
Dziękujemy, że przeczytałaś/eś nasz artykuł do końca.
Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.
Jesteśmy na Youtube: Bądź z nami na Youtube
Jesteśmy na Facebooku: Bądź z nami na FB
Jesteśmy na platformie X: Bądź z nami na X