Dania na zimę. Frittata na mroźny poranek
Zimą organizm domaga się bardziej kalorycznych posiłków, które sycą i skutecznie rozgrzewają. Jak jeść smacznie i treściwie, a jednocześnie nie przybrać na wadze? Sprawdź nasz przepis na idealne zimowe śniadanie – takie pyszne, pożywne i przyjazne dla sylwetki!
Frittata na zimowe poranki
Dzisiaj proponujemy danie, które sycące i jednocześnie rozgrzewające. Nasza propozycja, to warzywna frittata, która nie tylko smakuje wyśmienicie, ale przede wszystkim dodaje energii oraz poprawia nastrój na cały mroźny dzień.
Składniki
- 10 jaj
- 60 ml mleka
- 1 cukinia
- 20 g suszonych pomidorów
- 25 g bazylii
- 60 g prosciutto
- 50 g parmezanu
- Sól
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka octu
- 20 g rukoli
Sposób przygotowania
- Rozgrzej piekarnik do 200 stopni
- Roztrzep jajka i mleko w dużej misce
- Dodaj cukinię, 15 gramów pomidorów, bazylię, prosciutto, parmezan i przyprawy do miski i zamieszaj do połączenia
- Wyłóż blachę do pieczenia papierem pergaminowym i wlej mieszaninę na tacę
- Piecz przez około 40 minut w piekarniku
- Na koniec posyp frittate rukolą z oliwą
- W małej misce roztrzep oliwę i ocet
- Dodaj rukolę i pozostałe 5 g suszonych pomidorów, mieszaj do połączenia
- Pozostaw na ostygnięcie na kilka minut
Smacznego! Zimową frittatę możesz podać z chrupiącym pieczywem, kiszonym ogórkiem lub sałatką z rukoli. Życzymy udanego poranka i pysznego dnia pełnego dobrej energii!
Komentarze